HomeHL-WorldΠρώην μέλος της Αλ Κάιντα και πτυχιούχος Φυσικής ο τρομοκράτης του Ρέινα

Πρώην μέλος της Αλ Κάιντα και πτυχιούχος Φυσικής ο τρομοκράτης του Ρέινα

Νέα στοιχεία στο φως

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πτυχιούχος ο δράστης που σκότωσε 39 άτομα και τραυμάτισε ακόμη δεκάδες παρευρισκόμενους στο νυχτερινό κλαμπ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης.

Ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Φεργάνα στο Ουζμπεκιστάν ενώ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών του διεύρυνε τις γνώσεις του στην Πληροφορική, αποκτώντας ειδίκευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εισήχθη στην τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα ενώ στη συνέχεια… μεταπήδησε στο ISIS.

Σήμερα τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αποκαλύπτουν επιπλέον στοιχεία από την κατάθεση του δράστη.

Όπως παραδέχτηκε ο ίδιος στους αστυνομικούς, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην πλατεία Ταξίμ, άλλαξαν τα αρχικά του σχέδια για την επίθεση. Ο ίδιος βλέποντας ότι το Ρεινα δεν έχει αυξημένη ασφάλεια, όπως φέρεται να είπε ο ίδιος στους αστυνομικούς, αφού πήρε την έγκριση από το σύνδεσμό του επέστρεψε στο σπίτι του, πήρε τον εξοπλισμό και κατευθυνθηκε προς το μαγαζί για να «σπείρει» τον θάνατο.

«Όταν οριστικοποιήθηκε ότι θα κάναμε την επίθεση στο Ρέινα ο σύνδεσμός μου μου έστειλε εικόνες μέσα από το μαγαζί. Αυτές τις εικόνες τις έβλεπα συνέχεια για να μάθω το χώρο. Αφού απομνημόνευσα το σχέδιο πήγα στο Ζεϊτίνμπουρνου, πήρα το όπλο, επέστρεψα και ξεκίνησα την επίθεση» είπε.

Εν τω μεταξύ η αστυνομία συνέλαβε μέχρι στιγμής 50 άτομα που φέρεται είτε να εμπλέκονται στην επίθεση, είτε να γνωρίζουν στοιχεία και να συνδέονται με τον δράστη.

Παράλληλα γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του τετράχρονου γιου του δράστη τον οποίο είχε πάρει από τη σύζυγό του.

Ποιος είναι ο ρόλος των γυναικών

Η τουρκική αστυνομία κατάφερε να φτάσει στα ίχνη του μετά από πληροφορίες που απέσπασε από μέλος του ISIS ο οποίος ήταν υπό σύλληψη αλλά και από μια κλήση που έγινε από άλλο μέλος του ISIS το κινητό του οποίου ήταν υπό παρακολούθηση.

Την ημέρα της σύλληψής του έγιναν οκτώ τηλεφωνήματα από το σπίτι που κρυβόταν.

Οι έξι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν από τις γυναίκες οι οποίες εμπλέκονται στην υπόθεση καθώς προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον δράστη να δραπετεύσει μέσω Σμύρνης στο Χατάι και από εκεί να ταξιδέψει προς τη Συρία.

Η αστυνομία έχει ήδη αναφέρει ότι στο σπίτι που έγινε η σύλληψη βρέθηκε το ποσό των 197 χιλιάδων δολαριων. Με αυτά τα χρήματα θα δραπέτευε ο Μασαρίποφ.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών έφτασε στην Τουρκία από χώρα της Μέσης Ανατολής και ένα μικρότερο ποσό από χώρα της Ευρώπης.

Τα χρήματα δεν στάλθηκαν μέσω τράπεζας αλλά μέσω άλλης οδού στο όνομα των δύο γυναικών που κατάγονται από Σενεγάλη και Σομαλία.

Ο δράστης έκανε τις συνομιλίες στις πέντε γλώσσες που γνωρίζει. Την τελευταία μέρα μίλησε στα αραβικά. Οι συνομιλίες που παρακολουθούνταν από την αστυνομία φανέρωσαν τα σχέδια του δράστη ο οποίος κατά την τελευταία του συνομιλία με τρομοκράτη του Ισλαμικού Κράτους που ζει στη Σμύρνη είπε: «Εντάξει έρχομαι». Τότε η αστυνομία ξεκίνησε την επιχείρηση.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση