HomeΕΛΛΑΔΑΣτην Κύπρο ο Παυλόπουλος για να ενημερωθεί για το Κυπριακό

Στην Κύπρο ο Παυλόπουλος για να ενημερωθεί για το Κυπριακό

Συνεχίζονται οι συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν σε επίπεδο τεχνοκρατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη Λευκωσία θα βρεθεί σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα ενημερωθεί από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για το Κυπριακό, μετά τη διάσκεψη της Γενεύης, που έγινε την περασμένη βδομάδα.

Ο κ. Παυλόπουλος φθάνει στις 11 το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, έπειτα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Θα παραστεί σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στην οποία θα είναι ομιλητής και θα εγκαινιάσει, μαζί με τον κ.κ. Χρυσόστομο, έκθεση βυζαντινών εικόνων με θέμα «Κυπριακώ τω τρόπω».

Το μεσημέρι ο κ.Αναστασιάδης θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του Έλληνα Προέδρου και ο κ. Παυλόπουλος θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν

Δεύτερη μέρα συζητήσεων σήμερα στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Της Διάσκεψης προεδρεύει η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων των ομάδων εργασίας των πέντε μερών θα βρεθούν η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις. Η Διάσκεψη των τεχνοκρατών έχει διερευνητικό χαρακτήρα, με κάθε ομάδα να θέτει ερωτήματα προς τις υπόλοιπες, με στόχο να καταγραφούν θέσεις και να γίνει βολιδοσκόπηση προθέσεων αναφέρει το sigmalive.com.

Το αποτέλεσμα της διαβουλευτικής διαδικασίας θα καταγραφεί σε έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να κωδικοποιηθούν πιθανές συγκλίσεις, αλλά και να επισημανθούν τα σημεία πλήρους διαφωνίας.

Οι προσδοκίες για τις ελάχιστες κοινές συνιστάμενες, που μπορούν να εντοπιστούν είναι περιορισμένες, καθώς ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εμμένει στις εγγυήσεις της Τουρκίας και την παραμονή στρατευμάτων, λέγοντας πως είναι όρος και ότι κατά το 2017 θα πρέπει να συζητηθεί πώς ο όρος αυτός θα γίνει πραγματικότητα.

Σημειώνεται ότι οι τεχνοκράτες δεν είναι εξουσιοδοτημένοι για οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση. Σε πολιτικό επίπεδο, η Διάσκεψη θα συνεχιστεί στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία, που προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. «Είμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση, τόσο όσον αφορά θέματα διαδικασίας, αλλά περισσότερο θέματα ουσίας» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Για να ενημερωθεί σχετικά με τις δραστηριότητες της ομάδας εργασίας τεχνοκρατών, που συνεχίζονται στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο, μετέβη στο Μοντ Πελεράν, ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, υπεύθυνος για θέματα συντονισμού σχετικά με το Κυπριακό, Τουγρούλ Τουρκές, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χουσεϊν Μουφτούογλου.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση