HomeHL-World«Θρίλερ» και ίντριγκες χωρίς προηγούμενο για τον νέο πρόεδρο της Ευρωβουλής

«Θρίλερ» και ίντριγκες χωρίς προηγούμενο για τον νέο πρόεδρο της Ευρωβουλής

Αγωνία στο Στρασβούργο

Διαφήμιση

Μια διαδικασία-θρίλερ για την εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτυλίσσεται στο Στρασβούργο, με σχεδόν όλες τις πολιτικές ομάδες να εμπλέκονται σε ένα απίστευτο παρασκήνιο που κυριαρχούν οι βυζαντινισμοί, οι ίντριγκες, οι πρόσκαιρες και παράταιρες συμμαχίες, οι προδοσίες και οι λεπτές ισορροπίες.

Το πρωτόγνωρο, στα χρονικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σκηνικό -τόσο λόγω των έντονων πολικών ζυμώσεων όσο και λόγω της σχεδόν σουρεαλιστικής κατάστασης που διαμορφώνεται ώρα με την ώρα- οδήγησε στον τέταρτο και τελευταίο γύρο για την εκλογή του προέδρου του Σώματος.

Στους τρεις πρώτους γύρους, κανείς εκ των έξι ανθυποψηφίων δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων και συνεπώς το Σώμα θα κληθεί να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο στον τέταρτο και τελευταίο γύρο. Σε αυτή τη διαδικασία θα αναμετρηθούν οι δύο ανθυποψήφιοι που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Το χάος που επικρατεί στο Στρασβούργο ξεκίνησε ουσιαστικά από τον απερχόμενο πρόεδρο, Μάρτιν Σουλτς, όταν αρνήθηκε να σεβαστεί την συμφωνία (την οποία είχε υπογράψει ο ίδιος) ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Σοσιαλδημοκράτες, ώστε, στο πλαίσιο ενός «μεγάλου συνασπισμού», οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του ΕΚ να μοιραστούν, για 2,5 χρόνια η κάθε μία, την προεδρία του Σώματος, μέχρι τις εκλογές του 2019.

Ήδη από τα τέλη του 2016 και μετά την άρνηση των Σοσιαλιστών να τηρήσουν τη συμφωνία για εναλλαγή στην προεδρία, το ΕΛΚ αποφάσισε να εκλέξει τον υποψήφιό του με μυστική ψηφοφορία, προς απογοήτευση του επικεφαλής του, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος επιθυμούσε να δει τον Γάλλο Γάλλο Αλέν Λαμασούρ.

Από νωρίς το πρωί στο Στρασβούργο, το παζάρι ανάμεσα σε επικεφαλής πολιτικών ομάδων -ακόμα και μεμονωμένων ευρωβουλευτών- ήταν πρωτοφανές. Ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) Γκι Φέρχοφσταντ αποσύρθηκε πριν καν την έναρξη του πρώτου γύρου της διαδικασίας, υποστηρίζοντας το «πουλέν» του ΕΛΚ, ελπίζοντας να λάβει σημαντικές θέσεις στο ΕΚ, ενώ, σύμφωνα με το παρασκήνιο, στην απόφασή του έπαιξε ρόλο και η έντονη δυσαρέσκεια που προσκάλεσε σε βουλευτές της δικής του πολιτικής ομάδας, το αποτυχημένο φλερτ με τους ευρωβουλευτές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Ιταλού αντιευρωπαϊστή Μπέπε Γκρίλο, με κίνδυνο να μην λάβει καν όλες τις ψήφους της δικής του πολιτικής ομάδας.

Ενισχύοντας τον… σουρεαλισμό στο Στρασβούργο, ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, πήρε αποστάσεις από τη συμμαχία της πολιτικής του ομάδας με τους Φιλελευθέρους, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ψήφους των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών της πολιτικής ομάδας των «Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών», οι οποίοι δεν δέχθηκαν ποτέ τις φεντεραλιστικές θέσεις του κ. Φέρχοφσταντ.

Σε αυτό το σημείο αποφάσισαν να «χτυπήσουν» οι Σοσιαλιστές. Γνωρίζοντας την αντιπάθεια στον φιλοευρωπαϊκό λόγο του Γκι Φέρχοφσταντ και προσπαθώντας να αποτρέψουν τους ευρωβουλευτές της ομάδας των αντιευρωπαϊστών των «Ευρωπαίων Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών» να στηρίξουν τον Αντόνιο Ταγιάνι, οι Σοσιαλιστές φαίνεται να υποσχέθηκαν στους Βρετανούς ευρωβουλευτές της συγκεκριμένης ομάδας την «κεφαλή επί πίνακι» του Γκι Φέρχοφσταντ, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, που έχει διοριστεί εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου για το Brexit, είναι ελάχιστα δημοφιλής στο Λονδίνο.

Ρόλο στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων, αν και σαφώς μικρότερο, έχει και η πολιτική ομάδα των Πρασίνων, που απορρίπτει την υποψηφιότητα του Αντόνιο Ταγιανι, χαρακτηρίζοντάς τον ως «άνθρωπο του Μπερλουσκόνι» στις Βρυξέλλες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ταγιάνι είχε εργαστεί για χρόνια σε ΜΜΕ της οικογένειας Μπερλουσκόνι, προτού διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της πρώτης κυβέρνησης του Καβαλιέρε.

Τα αποτελέσματα των τριών γύρων για τους δύο βασικούς ανθυποψηφίους:

– Πρώτος γύρος

Αντόνιο Ταγιάνι: 274

Τζιάνι Πιτέλλα: 183

– Δεύτερος γύρος

Ταγιάνι 287 (+13)

Πιτέλα: 200 (+17)

– Τρίτος γύρος

Ταγιάνι: 291 (+4)

Πιτέλα: 199 (-1)

Protothema.gr

Διαφήμιση