HomeHL-GreeceΟ Σόιμπλε συνεχίζει να παίζει σκληρά, ενώ η κυβέρνηση αδιαφορεί

Ο Σόιμπλε συνεχίζει να παίζει σκληρά, ενώ η κυβέρνηση αδιαφορεί

Συνεχίζεται η «βεντέτα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμηνύει ότι σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, η συμφωνία θεωρείται «παρωχημένη» και πρέπει να υπάρξει μία νέα ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές και την Αθήνα, η κυβέρνηση επιμένει να υποβαθμίζει τα λεγόμενά του, θεωρώντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για δηλώσεις που απευθύνονται στο εσωτερικό της χώρας του ενόψει εκλογών και δεν έχουν επιρροή στις διαπραγματεύσεις!

Παρότι μάλιστα οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Σόιμπλε να εξετάζει νέους αυστηρούς μηχανισμούς για τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος, ακόμη και την τακτική αξιολόγηση πλέον από τη γερμανική Βουλή, κυβερνητικές πηγές εκτιμά ότι το πραγματικό αδιέξοδο το έχει η στρατηγική του Βερολίνου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ουσιαστικά το ΔΝΤ είναι εκτός του τρίτου ελληνικού προγράμματος από την αρχή, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2015 και άρα δεν έχει ουσία η συζήτηση για αποχώρησή του. Σημειώνουν δε ότι το πρόβλημα το έχουν η γερμανική κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, καθώς πρέπει να απευθυνθούν στο κοινοβούλιό τους και να πείσουν για τις θέσεις και τους χειρισμούς τους, άρα το θέμα είναι εσωτερικό πολιτικό των ίδιων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση δείχνει να αισιοδοξεί ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί σύντομα μία λύση για τη β’ αξιολόγηση και υποστηρίζει ότι είναι λάθος να λέγεται ότι επαναλαμβάνεται το σκηνικό του 2015. Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν να υπάρξει σημαντική πρόοδος ακόμη και στο Εurogroup της 26 Ιανουαρίου, με βάση τις νέες προτάσεις που θα κομίσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την παράταση του «κόφτη» και πέραν του 2018, με προσδιορισμένα πεδία εφαρμογής, εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Το σχέδιο Σόιμπλε

Ανεξάρτητα από τη «στρατηγική της αισιοδοξίας» που επιλέγει η Αθήνα και την υποβάθμιση των όσων λέει ο κ. Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρεμβαίνει κάθε μέρα όλο και πιο έντονα στις συζητήσεις για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ σημαίνει δομική μεταβολή της υπάρχουσας συμφωνίας και άρα διαπραγματεύσεις για μία νέα με ό,τι σημαίνει αυτό.

Μάλιστα κάποιες πλευρές δεν αποκλείουν την επαναφορά της απειλής για Grexit, που είναι και το «αγαπημένο» διαπραγματευτικό όπλο του κ. Σόιμπλε σε διάφορες φάσεις των συζητήσεων ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές.

Οι τελευταίες πληροφορίες τον φέρουν πάντως αποφασισμένο να επιβάλει ακόμα πιο αυστηρή και σκληρή επιτήρηση επί του ελληνικού προγράμματος, εφόσον τελικά αποχωρήσει το ΔΝΤ.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, λένε πληροφορίες από τους κόλπους των δανειστών, που γνωρίζουν τις βασικές σκέψεις στο Βερολίνο, με την ενίσχυση του ρόλου που θα έχει το γερμανικό κοινοβούλιο στην αξιολόγηση του προγράμματος. Ουσιαστικά η εφαρμογή της νέας συμφωνίας και οι εγκρίσεις των δόσεων του δανειακού προγράμματος θα περνούν ανά τακτά διαστήματα και σε σαφώς προσδιορισμένα χρονικά σημεία από την κρίση της Bundestag!

Ο κ. Σόιμπλε θεωρεί προφανώς ότι μόνο έτσι εξασφαλίζει ότι θα γίνεται συνεπής, λεπτομερής και χωρίς καμία διάθεση «επιείκειας» ή ανοχής έλεγχος, σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση, όπου πολλές φορές η σχέση θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης είναι «χαλαρή», με τις δύο πλευρές να μην τηρούν ούτε καν τα χρονοδιαγράμματα.

Κάτι τέτοιο μάλιστα, υπό τις συνθήκες των επόμενων προεκλογικών μηνών στη Γερμανία, ίσως να ενσαρκώνει και το χειρότερο σενάριο για την ελληνική πλευρά, που πάντα ήλπιζε στην κατανόηση κάποιων πλευρών των θεσμών, όπως της Κομισιόν ή και της ΕΚΤ – που σε αντίθεση με τις ακραίες δυνάμεις στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν ασκούν σκληρές πιέσεις στην Αθήνα για υποχωρήσεις.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση