HomeΚΡΗΤΗΣτη βουλή η δημιουργία hotspot προσφύγων στο Ηράκλειο

Στη βουλή η δημιουργία hotspot προσφύγων στο Ηράκλειο

Επικρίσεις και για την πολιτική Μουζάλα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα, εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο, το οποίο χρήζει προσεγμένης, ουσιαστικής και καλά σχεδιασμένης αντιμετώπισης» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και βουλευτής Ηρακλείου σε ερώτησή του στη βουλή, με αφορμή το ζήτημα της δημιουργίας hotspot προσφύγων στο Ηράκλειο.

Στο κείμενο της ερώτησής του αναφέρει ακόμη τα εξής:

« Έχει την ανθρωπιστική διάσταση, τη διάσταση της εθνικής ασφαλείας, τη διάσταση των κοινωνικών παρενεργειών και τη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση. Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Δυστυχώς, το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που φέρει συγκεκριμένη υπογραφή και σφραγίδα. Το χάος, το προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την πολιτική ανοιχτών συνόρων, αφού οι ροές προσφύγων και μεταναστών το 2015 αυξήθηκαν 20 φορές σε σχέση με το 2014 και συνεχίζουν να αυξάνονται. Ομολογουμένως, σήμερα, είναι αναγκαίο σύμφωνα με την Κυβέρνηση, το βάρος να επιμεριστεί σε όλη την Ελλάδα. Το χάος αυτό συνεχίστηκε με την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί κοινοτικά κονδύλια και την ανάθεση σε διάφορες ΜΚΟ του έργου της διαχείρισης και της φιλοξενίας των προσφύγων-μεταναστών. Αποτέλεσμα αυτής της «πολιτικής» οι εικόνες με σκηνές προσφύγων θαμμένες κάτω από το χιόνι,  εικόνες που μας διασύρουν διεθνώς και καταρρίπτουν το μύθο της … ανθρωπιστικής ευαισθησίας της αριστερής διακυβέρνησης.

Κι ενώ, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει προληπτικά μέτρα και εφαρμόζουν συγκεκριμένα σχέδια δράσης για την διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, στη χώρα μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι αρμόδιοι υπουργοί, αντί οργανωμένου σχεδίου, εκτοξεύουν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο δομείται ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο δράσης.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος για το μεταναστευτικό Υπουργός κ. Μουζάλας πραγματοποιεί συσκέψεις με επιλεκτικούς συνομιλητές αποκλείοντας από το τραπέζι του διαλόγου εμπλεκόμενους φορείς και την αντιπολίτευση. Παράλληλα, επαινεί το υπουργείο του για το έργο που έχει κάνει, όμως η πραγματικότητα και οι εικόνες τον διαψεύδουν. Κι  ενώ, ακούμε από τον περσινό Γενάρη τα μελλοντικά σχέδια της Κυβέρνησης για τη σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου των καταυλισμών, ακόμη δεν έχουμε δει συγκεκριμένο επίσημο σχέδιο ή πρόταση.

Ειδικότερα, για τη φιλοξενία προσφύγων στο Ηράκλειο το αλαλούμ των ανακοινώσεων με υπογραφή κ. Μουζάλα και των διαρροών καλά κρατεί. Κατά την περσινή (Ιανουάριος 2016) του αιφνίδια επίσκεψη στο Ηράκλειο συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, με επιλεκτικούς συνομιλητές, και ουδέποτε υπήρξε επίσημη ανακοίνωση. Ακολούθησαν έντονες φημολογίες για τοποθέτηση 2.000 προσφύγων-μεταναστών σε δομές φιλοξενίας ανά Δήμο στην Κρήτη. Η προ μηνών -εν κρυπτώ- επιστολή του (7.9.2016), σε συνέχεια της «κρυφής» επίσκεψής του στο Ηράκλειο, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το χάος, την αναποτελεσματικότητα και την ελαφρότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και των τοπικών Βουλευτών της σε ότι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Η τότε «πρόταση» εγκατέλειπε το σενάριο της λειτουργίας δομών φιλοξενίας στο νησί, και προέκρινε τη «διασπορά» των 2.000 προσφύγων-μεταναστών σε σπίτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία σε όλο το νησί.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν σε διαρροή από το Υπουργείο, το σενάριο άλλαξε πάλι και αναφέρεται στη δημιουργία hot spot προσφύγων στο παλιό αστυνομικό τμήμα στα Λιοντάρια, στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου. Αναρωτιέται κανείς εάν αφορά σε «σχεδιασμό» του Υπουργείου ή σε συνέχεια του αλαλούμ και της ανικανότητας! Ο κ. Μουζάλας, ως ενορχηστρωτής της ανοργανωσιάς και της μιζέριας, αντί να λύσει το πρόβλημα, εξακολουθεί να μοιράζει υποσχέσεις και να δημιουργεί προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες με αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κ. Μουζάλας «…αλλάζει» συχνά-πυκνά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις για τους πρόσφυγες- μετανάστες που θα φιλοξενηθούν στο Ηράκλειο το επόμενο διάστημα, εξακολουθώντας να αγνοεί τους πολίτες του Ηρακλείου, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς, ιδιαίτερα του τουρισμού.

Προκλητική και η σιωπή των κυβερνητικών βουλευτών του Ηρακλείου. Μάλλον, θεωρούν  ότι εξελέγησαν από τους πολίτες του Ηρακλείου για να εκπροσωπούν τη μιζέρια, την ανοργανωσιά, την αυθαιρεσία και την παρακμή του κ. Μουζάλα  και της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ καθημερινά αποδεικνύει ότι στερείται σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού–μεταναστευτικού προβλήματος και, καταφανώς, επιδεικνύει πλήρη αναποτελεσματικότητα στη διαχείρισή του με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα μας. Οι πολίτες της χώρας μας έχουν επιδείξει ένα πράγματι μεγαλειώδες αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως, τέτοιες επιπόλαιες και πρόχειρες τοποθετήσεις προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό και στρώνουν το δρόμο με ροδοπέταλα σε ακραίες θέσεις και ρατσιστικές απόψεις.

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  1. Υπάρχει σχέδιο μεταφοράς προσφύγων – μεταναστών στο παλιό αστυνομικό τμήμα στα Λιοντάρια, στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου;
  2. Για ποιο λόγο ο κ. Μουζάλας δεν ανακοινώνει επίσημα και δημόσια το «σχέδιο» του για το προσφυγικό-μεταναστευτικό; Για ποιο λόγο κάνει κρυφές και επιλεκτικές συναντήσεις στην Κρήτη και αφήνει να υπάρχουν διαρροές;
  3. Πότε θα ενημερωθεί επίσημα ο Κρητικός λαός για το «σχεδιασμό» όσον αφορά το Ηράκλειο και την Κρήτη;
  4. Ποιες οι δράσεις του Υπουργείου σας για την αποτελεσματική λειτουργία των δομών φιλοξενίας που να διασφαλίζουν τις αρχές της νομιμότητας, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας;»
Διαφήμιση
Διαφήμιση