HomeΚΡΗΤΗΜετακίνηση αστυνομικών από την Περιφέρεια Κρήτης στο Hotspot της Λέρου

Μετακίνηση αστυνομικών από την Περιφέρεια Κρήτης στο Hotspot της Λέρου

Αποδυναμώνεται η αστυνομική δύναμη του νησιού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο θέμα της συνεχούς μετακίνησης αστυνομικών της Περιφέρειας Κρήτης στη Λέρο αναφέρεται με ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίο επισημαίνει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η Αστυνομική δύναμη του νησιού, καθώς αστυνομικοί αποστέλλονται κατά δεκάδες σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στη Λέρο, με στόχο την φύλαξη και περιφρούρηση Hotspot μεταναστών και προσφύγων αυξάνοντας παράλληλα τις δαπάνες για το Δημόσιο. Δεκάδες αστυφύλακες και αξιωματικοί από ολόκληρη την Κρήτη, έχουν μετακινηθεί στη Λέρο, ήδη από τις 15 Ιανουαρίου, ανάμεσά τους και άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας με στόχο να προσφέρουν φύλαξη, γραμματειακές υπηρεσίες καταγραφής προσφύγων και λοιπές υπηρεσίες υποστήριξης.

Σύμφωνα δε, με τον τοπικό Τύπο την πρώτη αυτή ομάδα θα αντικαταστήσει δεύτερη και πάλι με προσωπικό από την Κρήτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής ενημέρωση ή χρονοδιάγραμμα για το πότε θα σταματήσει η διαδικασία αυτή. Και όλα αυτά σε μια Περιφέρεια που ήδη παρουσιάζει ελλείψεις σε δυναμικό με ενώσεις αστυνομικών να ζητούν περισσότερες μεταθέσεις, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του νησιού. Επίσης, η μετακίνηση των αστυνομικών επηρεάζει τη συνολικότερη παραγωγή έργου και στην περίπτωση επιχειρησιακών αναγκών θα πρέπει να αντικατασταθούν από συναδέλφους τους που μένουν πίσω, κάτι που αλλάζει τον γενικότερο σχεδιασμό, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις αστυνομικών δίχως σαφές χρονοδιάγραμμα κάλυψης αυτών.

Παράλληλα, δημιουργούνται ερωτηματικά για το εάν έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Κρήτη, επίσης, αποτελεί είσοδο μεταναστών και προσφύγων. Με τις ανάγκες για αστυνόμευση να γιγαντώνονται κάθε καλοκαίρι εξαιτίας τόσο των προσφυγικών ροών, όσο και του τουρισμού.

Πέραν όμως, του ζητήματος της κάλυψης των αναγκών του νησιού σε αστυνόμευση, η μετακίνηση των αστυνομικών που πραγματοποιείται από διάφορες Περιφέρειες της χώρας στις περιοχές του ανατολικού Αιγαίου, έχει τεράστιο οικονομικό κόστος για την κυβέρνηση και κατά συνέπεια για κάθε Έλληνα φορολογούμενο.

Το Δημόσιο και κατά συνέπεια οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, οφείλουν να καλύψουν έξοδα που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ και αφορούν σε εισιτήρια μετακίνησης, έξοδα διαμονής σε ξενοδοχειακές μονάδες της Λέρου, μετακίνηση των αστυνομικών οχημάτων, συν το κόστος ημερήσιας αποζημίωσης. Φυσικά, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τα έξοδα διαβίωσης των αστυνομικών τα οποία επιβαρύνουν τους ίδιους σε μια συγκυρία που ήδη έχουν υποστεί διαδοχικές μισθολογικές μειώσεις.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των αστυνομικών που μεταφέρονται εκτός Κρήτης; Γνωρίζετε τη συνολική δύναμη του νησιού και τα υπάρχοντα κενά σε οργανικές θέσεις;
  2. Έως πότε θα αποστέλλονται αστυνομικοί από την Κρήτη στα hotspot των νησιών του ανατολικού Αιγαίου; Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την μεταφορά αστυνομικών σε άλλες περιφέρειες;
  3. Τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου όταν οι ανάγκες για αστυνόμευση θα είναι ακόμα μεγαλύτερες;
  4. Ποιο είναι το ποσό επιβάρυνσης του Ελληνικού Δημοσίου από τις μεταφορές αυτές;»
Διαφήμιση
Διαφήμιση