HomeHL-EconomyΡέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα

«Παρότι παραμένει μία ειδική περίπτωση»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την άποψη ότι «η Ελλάδα, παρότι παραμένει μία ειδική περίπτωση, μπορεί να εξέλθει επιτυχημένα από το πρόγραμμα διάσωσης, όπως συνέβη με την Πορτογαλία και την Κύπρο» εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «South China Morning Post».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, τέσσερις από τις πέντε χώρες που έλαβαν στήριξη είναι ήδη success stories: Η Ιρλανδία και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Πορτογαλία και Κύπρος έχουν επίσης εξέλθει των προγραμμάτων διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ όπως και το ΔΝΤ, ο ESM προσφέρει χρηματοοικονομική βοήθεια υπό αυστηρούς όρους σε μια προσέγγιση «μετρητά έναντι μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ESM προσφέρει δάνεια με ιδιαίτερα μεγάλες λήξεις και ευνοϊκούς όρους, που επιτρέπουν να δημιουργείται κρίσιμος δημοσιονομικός χώρος. Για παράδειγμα, η Ελλάδα εξοικονομεί 8 δισ. ευρώ τον χρόνο από τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οδηγήσουν σε μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση