HomeΚΟΣΜΟΣΗ Σερβία απειλεί να κηρύξει τον πόλεμο στο Κόσοβο

Η Σερβία απειλεί να κηρύξει τον πόλεμο στο Κόσοβο

Με αφορμή το χρωματισμό ενός τρένου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απειλή πολέμου εναντίον του Κοσόβου εκτόξευσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, με αφορμή το χρωματισμό ενός τρένου με την επιγραφή «Κόσοβο είναι η Σερβία» και την προβολή του από τους Κοσοβάρους ως μέσο προπαγάνδας.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ανέφερε πως δεν θα διστάσει να στείλει το στρατό της Σερβίας προκειμένου να υπερασπιστούν τους ομοεθνείς του στο Κόσοβο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το Κόσοβο αποτελούσε επαρχία της Σερβίας μέχρι το 2008, όταν και διεκδίκησε την ανεξαρτησία του. Έχει ήδη αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και την πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κρατών, όχι όμως και από τη Σερβία, αλλά και τη σύμμαχό της Ρωσία.

Το τρένο που χρωματίστηκε στα χρώματα του Κοσόβου, εκτελούσε το δρομολόγιο από το Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας, στη Μιτρόβιτσα, στο Βόρειο Κόσοβο, μέχρι το 2008. Στο Κόσοβο παραμένει μεγάλος αριθμός Σέρβων, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν τις οικείες τους μετά τη διάσπαση.

Κοσοβάροι στρατιώτες φυλάττουν τα σύνορα και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σχεδιάζουν να ανατινάξουν τις γραμμές και να διακόψουν την επικοινωνία.Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών έχει αγγίξει το «κόκκινο» από τις 5 Ιανουαρίου, όταν ο πρώην Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Ραμούς Χαραντινάι συνελήφθη στη Γαλλία, προκειμένου να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου στη Σερβία.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση