HomeHL-GreeceΣε εξέλιξη η κηδεία του άτυχου πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη

Σε εξέλιξη η κηδεία του άτυχου πρέσβη Κυριάκου Αμοιρίδη

Στην Ελλάδα η σορός του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται η κηδεία του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία, Κυριάκου Αμοιρίδη.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Η σορός του Κυριάκου Αμοιρίδη αναχώρησε από τη Βραζιλία, έπειτα από επιμνημόσυνη τελετή που τελέστηκε την περασμένη Τρίτη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, προς τιμή του εκλιπόντος πρέσβη.

Στην τελετή, παρευρέθησαν εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας, του προξενικού σώματος, τοπικοί αξιωματούχοι καθώς και ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μπουένος Αϊρες και ο έξαρχος Νοτίου Αμερικής, κ. Ταράσιος.

amoiridhs1

Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε όταν έγινε γνωστός ο θάνατος του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία έκανε λόγο για έναν «διπλωμάτη ο οποίος καθ’όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα. Ο εκλιπών υπηρέτησε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, στα Γενικά Προξενεία στο Ρίο Ιανέιρο και στο Ρόττερνταμ και στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι στη πρώτη φάση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.

Ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της Πρεσβείας, καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014.

Καίριας σημασίας, τέλος, υπήρξε η συμβολή του στη διοργάνωση της Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» στην Αθήνα τον Οκτώβριο 2015».

amoiridhs2

Υπενθυμίζεται ότι η σορός του άτυχοι Αμοιρίδη βρέθηκε απανθρακωμένη στην περιοχή Νόβα Ιγουάτσου, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Η σύντροφος του Αμοιρίδη, την οποία οι βραζιλιάνικες αρχές έχουν υποδείξει ως τον εγκέφαλο της δολοφονίας με δράστη τον 29χρονο αστυνομικό-εραστή της, δηλώνει αθώα και επιμένει ότι δεν υπάρχουν πειστήρια σε βάρος της.

Με επιστολή που έστειλε την Τετάρτη στην ελληνική πρεσβεία στη Βραζιλία, η Φρανσουάζ ντε Σόουζα Ολιβέιρα ζήτησε τη βοήθεια των ελληνικών αρχών για την κόρη της, χωρίς ωστόσο να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις για όσα της καταμαρτυρούν οι τοπικές αρχές.

amoiridhs3

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση