HomeHL-WorldΝέο μακελειό σε βραζιλιάνικη φυλακή

Νέο μακελειό σε βραζιλιάνικη φυλακή

Τουλάχιστον 10 νεκροί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τουλάχιστον δέκα κρατούμενοι αποκεφαλίστηκαν χθες Σάββατο σε ένα νέο μακελειό σε μια φυλακή της Βραζιλίας, καθώς τα βίαια επεισόδια σε σωφρονιστικά καταστήματα της λατινοαμερικάνικης χώρας ήδη έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους από την αρχή της νέας χρονιάς.

Η νέα σύγκρουση ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες ξέσπασε το απόγευμα στο σωφρονιστικό κατάστημα Αλκασουίς, τη μεγαλύτερη φυλακή της Πολιτείας του Ρίου Γκράντε ντου Νόρτσι, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Από όσα είδαμε, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις κρατούμενοι νεκροί (…) είδαμε τα κεφάλια τους», δήλωσε ο συντονιστής της διεύθυνσης σωφρονιστικών καταστημάτων της Πολιτείας, ο Ζεμίλτον Σίλβα, σε βραζιλιάνικα ΜΜΕ.

Ωστόσο ορισμένα μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πως ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να ξεπερνάει τους δέκα.

Οι αρχές έχουν περικυκλώσει τη φυλακή, όπου κρατούνται υπεράριθμοι έγκλειστοι, για να αποτρέψουν ενδεχόμενες απόπειρες απόδρασης, αλλά εξήγησαν ότι η χωροφυλακή και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναγκαστικά θα περιμένουν να ξημερώσει για να μπουν στις πτέρυγες, καθώς οι φυλακισμένοι έχουν κόψει το ρεύμα και φέρονται να είναι βαριά οπλισμένοι.

Το επεισόδιο προστίθεται στο κύμα βίας που σαρώνει τις φυλακές της Βραζιλίας. Ήδη από τις αρχές του Ιανουαρίου έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν εκατό κρατούμενοι.

Οι αρχές αποδίδουν τις σφαγές στον πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες συμμορίες της χώρας, με διακύβευμα τον έλεγχο της διακίνησης κοκαΐνης: πρόκειται για την Πρώτη Διοίκηση της Πρωτεύουσας, που εδρεύει στο Σάου Πάουλου, και την Κόκκινη Διοίκηση, που εδρεύει στο Ρίου ντε Ζανέιρου, καθώς και άλλες συμμορίες που έχουν συμμαχήσει μαζί τους.

Σύμφωνα με βραζιλιάνικες εφημερίδες, η σύγκρουση στη φυλακή Αλκασουίς ξέσπασε ανάμεσα σε μέλη της PCC και μέλη του Συνδικάτου του Εγκλήματος, μιας συμμορίας που έχει συμμαχήσει με τη CV.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε την Πέμπτη «τις απάνθρωπες συνθήκες στις βραζιλιάνικες φυλακές», όπου το επίπεδο πληρότητας βρίσκεται στο 167% βάσει της επίσημης χωρητικότητας των σωφρονιστικών καταστημάτων, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πενήντα έξι κρατούμενοι σφαγιάστηκαν στις αρχές του Ιανουαρίου σε μια φυλακή στο Μανάους, στη βόρεια Βραζιλία. Πέντε ημέρες αργότερα, άλλοι 31 δολοφονήθηκαν με βάρβαρο τρόπο σε φυλακή στη Χοράιμα, μια Πολιτεία της βόρειας Βραζιλίας. Την 8η Ιανουαρίου ακόμη τέσσερις φυλακισμένοι σκοτώθηκαν σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα του Μανάους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση