HomeHL-EconomyΤο σύνολο της εισφοράς του 26,95% θα πληρώνουν οι μισθωτοί

Το σύνολο της εισφοράς του 26,95% θα πληρώνουν οι μισθωτοί

Που έχουν και μπλοκάκι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι μισθωτοί που κόβουν παράλληλα και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι το σύνολο της εισφοράς του 26,95%, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα από το πόσους εργοδότες έχουν.

Αυτό αποσαφηνίζεται στη σχετική εγκύκλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους. Η ευνοϊκή διάταξη του πρόσφατου νόμου, που προβλέπει πως τα «μπλοκάκια» θα ασφαλίζονται ως μισθωτοί και άρα θα μοιράζονται το βάρος των εισφορών με τον εργοδότη τους, ισχύει μόνο για τους αυστηρά ελεύθερους επαγγελματίες που προέρχονται από ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ και εργάζονται με «μπλοκάκι» σε 1-2 εργοδότες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αντίθετα, η διάταξη δεν αφορά μισθωτούς που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ ή σε άλλα Ταμεία κύριας ασφάλισης μισθωτών και ταυτόχρονα διατηρούν «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών. Δεν θα ισχύει για το «μπλοκάκι» το αυτόνομο πλαφόν ασφαλιστέου εισοδήματος των 568 ευρώ που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες (εισφορά 158 ευρώ). Και αυτό επειδή το πλαφόν αυτό καλύπτεται συλλήβδην από την μισθωτή τους απασχόληση. Ετσι, αν κάποιος είναι μισθωτός με «μπλοκάκι» θα πληρώνει για το δελτίο παροχής υπηρεσιών το 26,95% (20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία) του εισοδήματος που κόβει.

Το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι μηνιαίες εισφορές για το «μπλοκάκι» θα υπολογιστούν με βάση το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2015 που είχε ο ασφαλισμένος από την παροχή υπηρεσιών.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση