HomeΚΡΗΤΗΣτη βουλή τα πρόστιμα του ΚΟΚ σε βάρος εταιριών ενοικιάσεως αυτοκίνητων

Στη βουλή τα πρόστιμα του ΚΟΚ σε βάρος εταιριών ενοικιάσεως αυτοκίνητων

Με αφορμή τα κρούσματα που καταγράφονται στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το θέμα της βεβαίωσης προστίμων του ΚΟΚ που βεβαιώνει ο δήμος Ηρακλείου σε εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων με όλες τις επακόλουθες συνέπειες, φέρνει στη βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ και γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λευτέρης Αυγενάκης.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Δήμος Ηρακλείου βεβαιώνει πρόστιμα ΚΟΚ σε βάρος εταιριών ενοικιάσεως αυτοκινήτων σε βάθος εικοσαετίας και παράλληλα προχωρεί στη στέρηση φορολογικής ενημερότητας, στη δέσμευση ΑΦΜ και την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών εις χείρας τρίτων στις περιπτώσεις ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών από πρόστιμα ΚΟΚ βεβαιωμένων στις αρμόδιες ΔΟΥ, και στα ταμεία των Δήμων των επιχειρηματιών ενοικίασης Ι.Χ.

Όπως επισημαίνεται και από μέλη Συλλόγων Ιδιοκτητών Ενοικιάσεως Αυτοκίνητων και Δικύκλων, η διαδικασία επιβολής προστίμων στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και δικύκλων, οι οποίοι δυνάμει συμβάσεως μισθώνουν τα αυτοκίνητά τους, είναι μη νόμιμη και αντίκειται ευθέως στο Σύνταγμα και τους νόμους. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι επιχειρήσεις αυτές ουδεμία απολύτως φυσική εξουσία ή άλλη μορφή ελέγχου ασκούν επί των αποδεδειγμένως μισθωμένων σε τρίτους χιλιάδων αυτοκινήτων τους που κυκλοφορούν σε ολόκληρη τη χώρα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι «κλήσεις» φθάνουν και με καθυστέρηση 5 ετών με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται για τους ιδιοκτήτες υπέρογκα ποσά.

Περιττό να επισημανθεί ότι οι επιχειρήσεις αυτές προσφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού  αλλά και στην εθνική οικονομία με την πληρωμή τελών κυκλοφορίας, την απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων και τη στήριξη επιχειρήσεων όπως συνεργεία, εμπορίας αυτοκινήτων, ασφαλιστικές εταιρίες,  ανταλλακτικά αυτοκίνητων κ.ά. χωρίς να έχουν τύχει οποιασδήποτε μέριμνας από το Κράτος μέχρι σήμερα, ενώ σήμερα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Ήδη με τον Ν. 3534/2007, το άρθρο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αφορά στις παραβάσεις στη στάση και τη στάθμευση τροποποιήθηκε ρυθμίζοντας ότι «ως παραβάτης των διατάξεων που ρυθμίζουν τη στάθμευση θεωρείται ο οδηγός του οχήματος που καταλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω και, σε περίπτωση απουσίας του οδηγού, ο κάτοχος αυτού. Εάν το όχημα ανήκει σε επιχείρηση ενοικιάσεως και είναι μισθωμένο, ως παραβάτης λογίζεται ο μισθωτής που προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο.» Παρότι όμως από το 2007 υπάρχει η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θεωρητικά θωρακίζει τις εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, στην πράξη η ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού τους επιβαρύνει με υπέρογκα ποσά.

Ο σκοπός των διατάξεων του ΚΟΚ δεν είναι η επιβολή προστίμων για λόγους εισπρακτικούς, αλλά η δια της απειλής επιβολής αυτών των προστίμων αποτροπή τελέσεως παραβάσεων. Με τη βεβαίωση προστίμου υπέρ των εταιριών ενοικιάσεως αυτοκινήτων, όχι μόνο δεν αποθαρρύνονται οι πραγματικοί παραβάτες, αλλά αντιθέτως τους δημιουργείται η πεποίθηση ότι μπορούν να κάνουν όσες παραβάσεις θέλουν ατιμωρητί, γιατί γνωρίζουν πλέον ότι τα πρόστιμα τα πληρώνει η εταιρεία.

Εν όψει όλων των ανωτέρω, αίτημα των Γραφείων Ενοικιάσεως Αυτοκίνητων και Δικύκλων είναι η διαγραφή και η θέση στο αρχείο με πράξη των αρμοδίων φορέων Δήμου και Δ.Ο.Υ.,  όλων των βεβαιωμένων οφειλών από πρόστιμα ΚΟΚ σε βάρος εταιριών ενοικιάσεως αυτοκινήτων για το προ της 23ης -02-2007 διάστημα.

Το συγκεκριμένο ζήτημα της διαγραφής των βεβαιωμένων οφειλών αλλά και η οριστική λύση του προβλήματος,  προκειμένου και οι εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων να απεμπλακούν αλλά και οι δήμοι να μπορούν να εισπράττουν πρόστιμα από ξένους επισκέπτες,  αποτελεί πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  1. Προτίθεστε να προβείτε σε κάποια ουσιαστική παρέμβαση που θα δίνει οριστική λύση στο θέμα;
  2. Θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία για τη διαγραφή και τη θέση στο αρχείο με πράξη των αρμοδίων φορέων Δήμου και Δ.Ο.Υ., των βεβαιωμένων οφειλών από πρόστιμα ΚΟΚ σε βάρος εταιριών ενοικιάσεως αυτοκινήτων για το προ της 23ης -02-2007 διάστημα;»
Διαφήμιση
Διαφήμιση