HomeHL-GreeceΟ Αρειος Πάγος κρίνει σήμερα την τύχη των τελευταίων Τούρκων αξιωματικών

Ο Αρειος Πάγος κρίνει σήμερα την τύχη των τελευταίων Τούρκων αξιωματικών

Στις 23 Ιανουαρίου η τελική απόφαση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώνεται σήμερα ο κύκλος των συζητήσεων στο Β’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για την έκδοση ή μη των 8 Τούρκων αξιωματικών στη γείτονα χώρα.

Δύο αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν πει ήδη ένα βροντερό «όχι» στην ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος. Η Βασιλική Θεοδώρου και ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, με τις εισηγήσεις τους στα αντίστοιχα τμήματα, υποστήριξαν ότι το τουρκικό αίτημα δεν πρέπει να γίνει δεκτό, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκζητούμενοι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία, ενώ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι θα υποστούν βάναυση και εξευτελιστική μεταχείριση.

Τα όσα ειπώθηκαν από τους μάρτυρες που κατέθεσαν αλλά και το βίντεο που επιδείχθηκε στην δικαστική αίθουσα, καθώς και οι πληροφορίες που προσκόμισαν οι συνήγοροι των 8 αξιωματικών για τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία, με τις χιλιάδες συλλήψεις, αλλά και τις απολύσεις δικαστών που δεν διάκεινται φιλικά στο καθεστώς, συνετέλεσαν στην απόφαση των αντεισαγγελέων να κάνουν αρνητική πρόταση στο αίτημα του τουρκικού κράτους.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στην πρόταση που θα κάνει σήμερα το πρωί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, αλλά και στις αποφάσεις που θα λάβουν τα τμήματα με τρεις διαφορετικές συνθέσεις.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι στην Τουρκία υπάρχει παραβίαση και των πλέον στοιχειωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης. Όπως είπαν μάλιστα, ήδη οι οικογένειες τους βρίσκονται υπό δίωξη, τούς έχουν δεσμεύσει διαβατήρια και τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ οι σύζυγοί τους έχουν απολυθεί χωρίς αιτιολογία από τις δουλειές τους.

Οι 8 κατηγορούνται για τα αδικήματα της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.

Η υπόθεση των 8  έφτασε στον Άρειο Πάγο μετά τις αντίθετες αποφάσεις που εκδόθηκαν από τα 3  δικαστικά συμβούλια Εφετών. Είναι χαρακτηριστικό πως για τους 5 Τούρκους δυο δικαστικά συμβούλια αποφάσισαν πως δεν πρέπει να εκδοθούν ενώ για τους 3 άλλο συμβούλιο είπε «ναι» στην έκδοση τους.

Εάν ο Άρειος Πάγος πει όχι στην έκδοση των 8,  η υπόθεση θα λήξει εκεί. Εάν η απόφαση είναι διαφορετική, τότε, τον λόγο θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης, μόνος αρμόδιος να αποφασίσει εάν τελικά θα εκδοθούν οι εκζητούμενοι.

Η απόφαση των 3 συνθέσεων του δικαστηρίου θα εκδοθεί -εκτός απροόπτου- στις 23 του μηνός.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση