HomeΚΟΣΜΟΣΡώσους χάκερ κατηγορεί η Ουκρανία για τις διακοπές ρεύματος

Ρώσους χάκερ κατηγορεί η Ουκρανία για τις διακοπές ρεύματος

Η ρωσοουκρανική αντιπαράθεση συνεχίζεται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ρωσοουκρανική αντιπαράθεση συνεχίζεται σε κάθε επίπεδο, αν και επικρατεί εκεχειρία, τουλάχιστον αυτόν τον καιρό στην Ανατολική Ουκρανία.

Έτσι σήμερα, το Κίεβο ανακοίνωσε πως μια μεγάλη διακοπή ρεύματος που οδήγησε σε blackout περίπου μιας ώρας στις 17 Δεκεμβρίου, οφείλεται σε ρώσους χάκερ. Το blackout επηρέασε περίπου το ένα πέμπτο του Κιέβου, και οφειλόταν σε κατάρρευση της λειτουργίας ενός υποσταθμού έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Η επίθεση έγινε ακριβώς ένα χρόνο μετά από μια αντίστοιχη του 2015, η οποία όμως είχε πολύ μεγαλύτερη έκταση.

Σύμφωνα με την εταιρία κυβερνοασφάλειας ISSP που ερεύνησε την υπόθεση για λογαριασμό της κρατικής εταιρίας ενέργειας Ukrenergo, αυτές οι ιντερνετικές επιθέσεις συνδέονται μεταξύ τους, όπως και με διάφορες άλλες σε κρατικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, υπουργεία και το εθνικό συνταξιοδοτικό ταμείο. Η διαφορά είναι πως η πρόσφατη επίθεση χάκερ είναι πολύ πιο σύνθετη, γεγονός που την κάνει να μοιάζει με επίδειξη δυνατοτήτων.

Όπως είπε μάλιστα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρος Ποροσένκο, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν καταγραφεί περίπου 6.500 επιθέσεις χάκερ σε κρατικές υποδομές της χώρας, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύει πως η Ρωσία μέσω των μυστικών της υπηρεσιών έχει εξαπολύσει «κυβερνοπόλεμο».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση