HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΚαλαίσθητο, απλό, και εύχρηστο το ημερολόγιο του 2017 του πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Μύρωνα

Καλαίσθητο, απλό, και εύχρηστο το ημερολόγιο του 2017 του πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Μύρωνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το νέο του ,επιμελημένο και ιδιαίτερα προσεγμένο , ημερολόγιο  για το 2017 κυκλοφόρησε πρόσφατα   ο δραστήριος  Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Μύρωνα .

Πρόκειται για ένα καλαίσθητο, απλό, και εύχρηστο ημερολόγιο που συνοδεύεται από  χρήσιμες πληροφορίες . Παράλληλα  κάνει μια  σύντομη παρουσίαση της κωμόπολής, ενώ σε κάθε φύλλο έχει και μια επιλεγμένη μαντινάδα, η παροιμία  ανά μήνα.

Η φωτογραφία του εξωφύλλου  είναι του  1927  που μόλις είχε κατασκευαστεί το εμβληματικό  ρολόι και συμπληρώνεται από τις φωτογραφίες της Εκκλησίας του Αγίου Μύρωνα και από το άλσος του Χριστού σημείο όπου γίνονται  τους θερινούς μήνες οι εκδηλώσεις «Ραύκεια»  του Πολιτιστικού Συλλόγου .

«Η  κωμόπολη δεσπόζει επάνω στα θεμέλια της  αρχαίας  πόλης Pαύκου,  που ήκμασε  κατά τη Μινωική περίοδο .Στην πόλη αυτή γεννήθηκε ο Άγιος Μύρωνας,  ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Κρήτης στον επισκοπικό θρόνο της Γόρτυνας  κατά το τέλος του 4ου  αιώνα. Κατόπιν,  το χωριό μετονομάστηκε  προς τιμή του» αναφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος στο σύντομο ιστορικό που παραθέτει και προσθέτει : «Η πρώτη αναφορά στην κωμόπολη,  με τη σημερινή της ονομασία,  γίνεται σε συμβόλαιο προς τιμή του Αγίου  Μύρωνα το 1281.  Στην απογραφή του Καστροφύλακα το χωριό αναφέρεται με την ονομασία Sanmiro . Επίσης  αναφέρεται και σαν δίκορφο ή δίλοφο xωριό.

Ο Άγιος Μύρωνας γνώρισε μεγάλες περιόδους ακμής με ανθρώπους που λάμπρυναν με την παρουσία τους τον  πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής. Σήμερα,  αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα με  λαμπρή πανήγυρη,  που εορτάζεται την 8η Αυγούστου.

Στο χωριό δραστηριοποιείται ο πολιτιστικός  σύλλογος,  ο οποίος ιδρύθηκε το 1982 και είναι ενεργός μέχρι  σήμερα.  Πραγματοποιεί εκδηλώσεις π και κοινωνικού ενδιαφέροντος,  με την πολύτιμη συνδρομή όλων των συγχωριανών».

Ξεφυλλίζοντας το ημερολόγιο του 2017 διαβάζαμε παροιμίες η μαντινάδες που «δένουν» ανά μηνα και τις εποχές με τις φωτογραφίες που το συνοδεύουν .

«Γεναρη μήνα κλάδευε φεγγάρι μη γυρεύεις» ενώ για τον Απρίλιο: «Η αγάπη σου είναι ψεύτικη σαν τ Απριλιού το χιόνι, πρωί -πρωί απλώνεται το μεσημέρι λιώνει» αναφέρονται χαρακτηριστικά .

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και όλο το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Μύρωνα   που είχαν την ιδέα να φτιάξουν το πραγματικά όμορφο και επιμελημένο από κάθε πλευρά ημερολόγιο που αξίζει να αποκτήσετε .

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση