HomeHL-GreeceTετ α τετ Τσακαλώτου με Σαπέν σήμερα, με Μοσκοβισί αύριο

Tετ α τετ Τσακαλώτου με Σαπέν σήμερα, με Μοσκοβισί αύριο

Αύριο και το κρίσιμο Euroworking Group

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διέξοδο από το βάλτο της δεύτερης αξιολόγησης ψάχνει εναγωνίως να βρει η κυβέρνηση καθότι όσο οι μέρες περνούν και οι δανειστές παραμένουν σιωπηλοί η θέση της Αθήνας δυσχεραίνει και οι πιέσεις αυξάνονται.

Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκινά σήμερα-μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του euroworking group- επαφές στην Ευρώπη. Στο Παρίσι, όπου και ήδη βρίσκεται, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ενώ αύριο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συνομιλήσει με τον Επίτροπο Μοσκοβισί.

Τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Αθήνα ώστε να δώσει ώθηση στις συνομιλίες και να φτάσουμε «το συντομότερο δυνατό σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία, χωρίς μέτρα». Ενώ, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα πέρα από τις πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου να υπάρξουν και νέες διαβουλεύσεις σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Τσίπρας σε ανοικτή γραμμή με Μέρκελ-Ολάντ

Ήδη ο πρωθυπουργός, συνομίλησε χθες με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ. Κατά πληροφορίες του iefimerida παρά το γεγονός ότι τη συζήτηση απασχόλησε κατά κύριο λόγο το Κυπριακό, έγινε κουβέντα και για την αξιολόγηση.

Σημειωτέον, ότι η Αθήνα περιμένει να δει ποια στάση θα κρατήσει το Ταμείο και αν τελικώς θα μετέχει ή όχι στο Πρόγραμμα (με διακαή της πόθο να παραμείνει τεχνικός σύμβουλος).

Επιχειρούν συμφωνία «πακέτο» για κόφτη και πλεονάσματα

Από την κυβέρνηση παραδέχονται πια ότι η επέκταση του «κόφτη» για τρία χρόνια (δηλαδή μέχρι το 2021) θα μπορούσε να συζητηθεί, ως μηχανισμός εγγύησης που θα ενεργοποιείται για να υπάρχουν διορθώσεις, σε περίπτωση που εντοπίζονται δημοσιονομικές αποκλίσεις από τους στόχους.

Και πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή η λύση του «κόφτη» να συνδυαστεί με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον προσδιορισμό των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει κλείσει.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση