HomeHL-Health40 άνθρωποι κάθε μέρα στην «ουρά» για ένα κρεβάτι στην εντατική

40 άνθρωποι κάθε μέρα στην «ουρά» για ένα κρεβάτι στην εντατική

Θλιβερή λίστα αναμονής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι βρίσκονται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες στη θλιβερή λίστα της αναμονής για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το κύμα της γρίπης Α(Η3Ν2) που ανεβαίνει, στέλνοντας κυρίως ηλικιωμένους με επιπλοκές στα νοσοκομεία και στις Εντατικές, αλλά και οι δεκάδες κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν ακόμη κλειστές, έχουν προκαλέσει «ασφυξία» στο σύστημα υγείας και στο πιο ευάλωτο τμήμα του, στις Εντατικές.

Ωστόσο, την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένη για τα αντανακλαστικά της αναφορικά με τις ΜΕΘ.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Φέτος είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κύμα της εποχικής γρίπης. Πέρυσι, οι αναπτυγμένες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν 438, φέτος αγγίζουν τις 554 στα δημόσια νοσοκομεία και επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 100 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Αναμένεται προκήρυξη θέσεων από το ΚΕΕΛΠΝΟ (185 νοσηλεύτριες και 45 γιατροί), ώστε να ανοίξουν ακόμη 40-45 κλίνες».

Απορίας άξιον είναι βεβαίως τι εννοεί ο κ. Πολάκης ως ετοιμότητα του συστήματος για την εποχική γρίπη, όταν δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς στους θαλάμους των δημόσιων νοσοκομείων περιμένουν να βρεθεί ενα κρεβάτι σε ΜΕΘ, αλλά και όταν ο ίδιος προαναγγέλλει προκήρυξη για την κάλυψη των κενών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ, με την γρίπη να εμφανίζει έντονη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η γρίπη ευθύνεται για έναν θάνατο και 15 ασθενείς διασωληνωμένους σε ΜΕΘ.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για την κορύφωση της εφετινής επιδημίας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και συστήνουν ακόμη και τώρα τον αντιγριπικό εμβολιασμό -σημειώνεται πως εκ των 15 βαριά ασθενών, οι 13 ήταν ανεμβολίαστοι.

Επίσης, ειναι σημαντική η τήρηση των προληπτικών μέτρων υγιεινής έναντι των ιών της γρίπης

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση