HomeHL-GreeceAυτοκριτική Μουζάλα: Εχουμε ευθύνη για την κακή κατάσταση στα hot spots

Aυτοκριτική Μουζάλα: Εχουμε ευθύνη για την κακή κατάσταση στα hot spots

Τι είπε για τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για την άσχημη κατάσταση στο προσφυγικό, για ό,τι συμβαίνει στα hot spots και την ευθύνη που έχει η κυβέρνηση μίλησε στη Βουλή ο Γιάννης Μουζάλας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πως «Η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη οι ομάδες μας είναι από πάνω και προσπαθούν να την ελαφρύνουν».

Οπως υποστήριξε «πραγματοποιήσαμε έναν άθλο 50.000 άνθρωποι στην ενδοχώρα είναι όλοι σε σπιτάκια θερμαινόμενα και σε ξενοδοχεία». Ο Γ. Μουζάλας επιτέθηκε παράλληλα στη ΝΔ: «Στα νησιά είναι πάρα πολύ άσχημη η κατάσταση γιατί το κόμμα σας έπαιξε ένα πολύ παράξενο ρόλο σε επίπεδο στελεχών, εμπόδισε τις κυβερνητικές προτάσεις από το Σεπτέμβριο δουλέψαμε για τα νησιά προτείναμε επέκταση του χώρου διαμονής για να γίνουν οι συνθήκες καλύτερες αρνηθήκατε, εσείς και τα στελέχη της ΝΔ. Στελέχη σας μας πρότειναν να σταματήσει η συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας. Θέλετε τη συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας; θέλετε τα κλειστά κέντρα; Θέλετε να φτιάξουμε καινούριους χώρους ή θα αφήσετε το λαϊκισμό να σας παρασύρει εδώ και εκεί;» είπε.

Συμπλήρωσε δε πως «η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη επεκράτησε ένας λαϊκισμός στηριζόμενος στην πραγματική κούραση των νησιωτών. Καλώ τους νησιώτες να βοηθήσουν να δημιουργήσουμε καλύτερους χώρους για να μένουν οι άνθρωποι αυτοί χωρίς να χαλάσει η συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας, έχουν πέσει θύματα μιας προπαγάνδας η οποία λέει να φύγουν οι μετανάστες. Αν φύγουν οι μετανάστες τώρα θα πέσει η συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας και θα ξεκινήσουν οι περσινές ροές που θα φτάσουν μέχρι τους 7000 τη μέρα. Δεν υπάρχει ούτε ένα ψέμα που να είπε η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό εσείς σε 2 λεπτά είπατε πολλά ψέματα».

Στον κ. Μουζάλα απάντησε, εκ μέρους της ΝΔ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Διαβεβαιώσατε ότι θα φύγουν από το Ελληνικό, διαβεβαιώσατε ότι δεν θα κρυώνουν το χειμώνα. Δεν ξέρετε ούτε τι λέτε ούτε τι κάνετε», με τον υπουργό να του απαντά «Λέτε ψέμματα , λέτε ψέμματα» είπε.

Εν συνεχεία ο κ. Βαρβιτσιώτης συμπλήρωσε «Λέγατε την Αμυγδαλέζα σύγχρονο Νταχάου. Η Μόρια τι είναι σήμερα Νταχάου; Πως θέλετε να την χαρακτηρίσω; Μπορεί να έχετε όλες τις καλές προθέσεις αλλά κι εσείς και η κυβέρνηση χαρακτηρίζεστε από ανικανότητα. Έχετε την συναίνεση μας για να φτιάξετε κλειστά κέντρα την έχετε, είναι θέση μας, σας παρακαλούμε τόσο καιρό να τα κάνετε, κάντε τα».

Παίρνοντας ξανά το λόγο, ο Γιάννης Μουζαλας υποστήριξε ακόμη ότι «δεν έχουμε απαγορεύσει τις φωτογραφήσεις στην Μόρια» για να συμπληρώσει: «Παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί ως κυβέρνηση για την κατάσταση στα hot spotς, που είναι κακή. Φτιάξαμε 50.000 θέσεις στην ενδοχώρα είναι όλες με σπιτάκια και θέρμανση. Στα νησιά από το Μάρτιο θα αρχίσει η αποσυμφόρηση. Πρέπει να καμφθούν οι αντιστάσεις της κοινωνίας οι οποίες στηρίζονται στην κόπωση και στα λαϊκίστικα κελεύσματα. Δέχεστε κλειστό κέντρο στη Μυτιλήνη στη Σάμο στη Χίο; Εμείς θα το κάνουμε».

Πηγές υπουργείου σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απαγόρευση εισόδου δημοσιογράφων και φωτογράφων στη Μόρια:

Σειρά δημοσιευμάτων αναφέρει σήμερα ότι απαγορεύτηκε η είσοδος στους δημοσιογράφους στη Μόρια, καθώς και η λήψη φωτογραφιών.

Μια τέτοια «είδηση» αποτελεί συνειδητό ψέμα, καθώς σήμερα το πρωί η ΕΡΤ μετέδωσε ζωντανά εικόνα μέσα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε εκτενές ρεπορτάζ εντός της δομής, καθώς ρεπορτάζ έκανε και βελγικό τηλεοπτικό συνεργείο.

Αυτή η διαστρέβλωση έρχεται να συμπληρώσει την διαστρέβλωση της τοποθέτησης του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα ότι «Κανένας άνθρωπος δεν είναι σε σκηνές, εκτός από κάποιες λίγες σε Βαγιοχώρι και Ελληνικό». Η τοποθέτηση αυτή όσες φορές έχει γίνει από τον κ. Μουζάλα συνοδεύεται από την διευκρίνιση ότι, αυτή η εικόνα δεν αφορά τα νησιά στα οποία υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά εντείνονται από την παντελή άρνηση βοήθειας και συνεργασίας τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο κι από θεσμικούς φορείς που σχετίζονται με το θέμα, όπως για παράδειγμα την Ένωση Ξενοδόχων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση