HomeHL-WorldΠολικό ψύχος σε όλη την Ευρώπη

Πολικό ψύχος σε όλη την Ευρώπη

Δεκάδες νεκροί σε Πολωνία, Βουλγαρία και Ιταλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βαρύ κύμα κακοκαιρίας πλήττει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να μεταφερθεί προς τη Μεγάλη Βρετανία. Στους 55 νεκρούς έφτασε ο τραγικός απολογισμός στην Πολωνία από την 1η Νοεμβρίου εξαιτίας του πολικού ψύχους.

Η κακοκαιρία δεν χτύπησε μόνο την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες αλλά αρκετές χώρες της Ευρώπης. Τουρκία, Βουλγαρία, Βοσνία, Πολωνία, Σερβία, Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Γαλλία μετρούν τις πληγές τους ενώ μεγάλο βάρος πέφτει και στην φροντίδα των προσφύγων.

Στην Πολωνία, το θερμόμετρο έδειξε μέχρι και -30 βαθμούς ανά περιοχές ενώ μόνο το τελευταίο τριήμερο περισσότεροι από 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οπως ανακοίνωσαν μάλιστα επίσημα οι αρχές της χώρας, 55 άνθρωποι πέθαναν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που άρχισαν να επικρατούν στη χώρα από την 1η Νοεμβρίου.

Στην Ιταλία, το πολικό ψύχος χτύπησε τα νότια της χώρας. Οι κάτοικοι στο Μπάρι είδαν το χιόνι να καλύπτει ολόκληρα χωριά ενώ η κατάσταση και στα βόρεια της χώρας δεν ήταν καλύτερη.

Συνολικά οκτώ άνθρωποι πέθαναν από το κρύο, ένας εξ’ αυτών στο Μιλάνο μέσα στο σπίτι του όπου δεν είχε θέρμανση ενώ τραγικό θάνατο βρήκε ένας άστεγος στην Φλωρεντία.

Στη Ρώμη, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε άπαντες να βοηθήσουν τους άστεγους ενώ ακόμη και τα συντριβάνια της πλατείας του Αγίου Πέτρου πάγωσαν.

Στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας, οι αρχές της χώρας συγκέντρωσαν τους πρόσφυγες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου παρκάρουν τη νύχτα τα λεωφορεία και εφοδίασαν Αφγανούς και Πακιστανούς με ζεστές κουβέρτες.

Σε πολλά χωριά της χώρας μάλιστα διεκόπη η ηλεκτροδότηση ενώ πάγωσαν οι σωλήνες του νερού με συνέπεια, εκατοντάδες κάτοικοι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Πάντως ακόμη και αυτές τις κρύες μέρες, υπήρξαν αρκετοί πρόσφυγες που αρνήθηκαν να συγκεντρωθούν στα κέντρα που έχουν οργανωθεί, αναζητώντας τρόπο να κινηθούν στην Κεντρική Ευρώπη. Στην Βουλγαρία, η αστυνομία ανακοίνωσε το θάνατο δύο γυναικών από το Ιράκ και τη Σομαλία ενώ προσπαθούσαν να περάσουν από τα παγωμένα βουνά.

Στην Ζένιτσα, της Βοσνίας η θερμοκρασία άγγιξε τους -15 ενώ το λιμάνι του Μαυροβουνίου έκλεισε αφού το θερμόμετρο στην Αδριατική έφτασε και στους -26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Τουρκία, το αεροδρόμιο Ατατούρκ αντιμετώπισε για 4η συνεχόμενη μέρα μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας των χιονοπτώσεων ενώ στην Βουδαπέστη ο Δούναβης, πάγωσε!

Με προβλήματα μάλιστα διεξάγονται οι μετακινήσεις από την Ρουμανία προς την Ουγγαρία, με τις αρχές να ζητούν από τους πολίτες να αναβάλουν τα όποια ταξίδια έχουν κανονίσει οδικώς αυτές τις ημέρες.

Εντονη χιονόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν και στη Γερμανία. Στο Αννόβερο ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του στο παγωμένο οδόστρωμα. Τα μέσα μεταφορές σε πολλές πόλεις σταμάτησαν να λειτουργούν, με τις αρχές να ζητούν από τον κόσμο να αποφύγει τις μετακινήσεις.

 «Παγώνουν» Αγγλία και Σκωτία

Το κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να προχωρήσει προς τη βορειοδυτική Ευρώπη. Η Αγγλία από την Τετάρτη θα αρχίσει να νιώθει έντονα τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ η θερμοκρασία στην Σκωτία αναμένεται να πέσει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Οπως μάλιστα ενημέρωσαν οι μετεωρολόγοι, αυτή θα είναι η πιο δυνατή εμφάνιση του χειμώνα στη φετινή σεζόν, με την θερμοκρασία σε πολλές περιοχές να αγγίζει διπλάσιο βαθμών υπό του μηδενός.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση