HomeΚΟΣΜΟΣΚυπριακό: Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο στη Γενεύη λέει η Λευκωσία

Κυπριακό: Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο στη Γενεύη λέει η Λευκωσία

Τι είπε για την προκλητική επιστολή Ακιντζί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H Λευκωσία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο που θα προκύψει στις συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό. Αυτό τόνισε ο Κυπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής του Μουσταφά Ακιντζί προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ότι δήθεν είναι «Πρόεδρος» της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης, το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Ακκιντζί προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, όπως έχει δημοσιευτεί στις κατεχόμενες περιοχές, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν ανταποκρίνεται στο τι έχει συμφωνηθεί την 1η Δεκεμβρίου και οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται επιβεβαιώνουν αυτό που σας αναφέρω. Είναι εξάλλου για αυτό το λόγο που η ΕΕ θα είναι παρούσα και θα έχει ουσιαστικό ρόλο στις διεργασίες στη Γενεύη. Δεν αναφέρεται η ΕΕ στο ανακοινωθέν της 1ης Δεκεμβρίου. Η ΕΕ θα είναι παρούσα διότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ. Θυμίζω» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης «τα σχετικά Συμπεράσματα, όπως και την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου που αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ και θα συνεχίσει να είναι και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετέχει στις διεργασίες. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη της Συνθήκης Εγγυήσεων και δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα ή να ληφθεί η όποια απόφαση χωρίς της συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στη Γενεύη «με απόλυτη σοβαρότητα, με ετοιμότητα να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα, λύσεις που όμως δεν μπορούν να ξεφεύγουν των αρχών και αξιών της ίδιας της ΕΕ κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί σε σχέση με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα έχει αργά το απόγευμα της Κυριακής τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ η Λευκωσία ενημερώνεται συνεχώς από την ελληνική κυβέρνηση και τον υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά «για τα διαμειφθέντα των σημαντικών συναντήσεων που είχε στη Νέα Υόρκη».

Ερωτηθείς αν από την ενημέρωση που έχει η κυπριακή κυβέρνηση υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «υπάρχουν κάποιες πληροφορίες τόσο όσον αφορά θέματα ουσίας όσο και διαδικασίας που άπτονται στο ποιος θα εκπροσωπήσει την Τουρκία. Η σοβαρότητα των στιγμών μας αναγκάζει να αναμένουμε να δούμε στην πράξη, στις 12 του μηνός που ξεκινά η διάσκεψη για την Κύπρο. Εκεί θα κριθεί η Τουρκία, για πρώτη φορά θα βρεθούμε απέναντι στην Τουρκία για να συζητήσουμε αυτό το συγκεκριμένο θέμα».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το όποιο ενδεχόμενο. Έχουμε ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια, αναλόγως και της συμπεριφοράς των άλλων συμμετεχόντων. Το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε έτοιμοι για να εξευρεθούν εκείνες οι λύσεις, οι οποίες την ίδια στιγμή δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεφεύγουν του πλαισίου των αρχών και αξιών της ΕΕ».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του Τούρκου Προέδρου στη διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι σημασία έχει το τι θα κατατεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και όχι αν θα είναι εκεί ή όχι ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ερωτηθείς αν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να παραστούν στη διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μέχρι στιγμής έχουμε γίνει αποδέκτες (μηνυμάτων) ειδικότερα από Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα βρίσκονται στη Γενεύη για να παρευρεθούν στη διάσκεψη για την Κύπρο», ενώ σε ερώτηση σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν αυτά τα κράτη είπε ότι «υπάρχουν διάφορα επίπεδα, να αναμένουμε μέχρι τις 12 του μηνός».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση