HomeΕΛΛΑΔΑΑύριο αναχωρεί ο Νίκος Αναστασιάδης για τη Γενεύη

Αύριο αναχωρεί ο Νίκος Αναστασιάδης για τη Γενεύη

Δείτε τη σύνθεση της κυπριακής αποστολής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναχωρεί, αύριο το πρωί, για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό που θα αρχίσουν τη Δευτέρα στη Γενεύη. Αύριο στις 8 το βράδυ o κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί προκειμένου να καθορίσουν την ημερήσια διάταξη των συναντήσεων μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου.

Τον Κύπριο Πρόεδρο θα συνοδεύουν στη Γενεύη ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που την αποτελούν η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, και οι Κύπρος Χρυσοστομίδης, Πόλυς Πολυβίου, Παναγιώτης Δημητρίου, Νίκος Κλεάνθους, Τουμάζος Τσιελεπής, Μάριος Ηλιάδης, ομάδα τεχνοκρατών.

Στη Γενεύη θα μεταβούν επίσης ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην του ακροδεξιού ΕΛΑΜ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η παρουσία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου στη Γενεύη δεν θα είναι συμβολική, αφού οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν συνεχή διαβούλευση με τον κ. Αναστασιάδη.

Στην κυπριακή αποστολή θα συμμετάσχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εξάλλου, από έγκυρες πηγές έγινε γνωστό ότι την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι καλός γνώστης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα εκπροσωπεί την Τουρκία στη Γενεύη, το σημαντικό είναι να διαφανεί εάν η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στη Διάσκεψη με διάθεση για εξεύρεση λύσης στο σημαντικό θέμα της ασφάλειας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα δεδομένα που θα προκύψουν στη Γενεύη.

«Μεταβαίνουμε στην Ελβετία με απόλυτη σοβαρότητα και με ξεκάθαρο στόχο, αλλά το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί πλήρως από τη στάση της Τουρκίας», είπε ο εκπρόσωπος.

Εξάλλου, επισήμανε ότι το περιεχόμενο της επιστολής Ακιντζί προς το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην οποία προβάλλει τη θέση ότι η συμφωνηθείσα σύνθεση της Διάσκεψης της Γενεύης θα είναι πενταμερής, διαψεύδεται από τις εξελίξεις και από την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη, στο ανώτερο επίπεδο.

Επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπείται στη Διάσκεψη, αφού είναι συμβαλλόμενο μέρος στις συνθήκες εγγυήσεως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση