HomeΕΛΛΑΔΑFrontex: Οι αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μειώθηκαν κατά δύο τρίτα το 2016

Frontex: Οι αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μειώθηκαν κατά δύο τρίτα το 2016

Λόγω της συμφωνίας με την Τουρκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο αριθμός των μεταναστών που φθάνουν στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μειώθηκε κατά δύο τρίτα το 2016 εξαιτίας μίας συμφωνίας με την Τουρκία για το μεταναστευτικό, αλλά οι αφίξεις στην Ιταλία από τη βόρεια Αφρική σημείωσαν πρωτοφανές ρεκόρ, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΕ.

Οι μετανάστες που διέπλευσαν τη δυτική Μεσόγειο προέρχονταν κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ανακοίνωσε η Frontex.

Περίπου 81.000 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία το 2016 από τη βόρειο Αφρική μέσω του αποκαλούμενου διαδρόμου της κεντρικής Μεσογείου–ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα και 20% υψηλότερος από τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι περισσότεροι μετανάστες που έφθασαν στην Ιταλία προέρχονταν από τη Νιγηρία, την Ερυθραία και τη Γουινέα, όπως ανακοίνωσε η Frontex, δηλαδή ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι το 2016 ήταν η φονικότερη χρονιά για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο με σχεδόν 5.000 θανάτους.

Η συμφωνία που συνήφθη με την Τουρκία τον Μάρτιο προσφέρει στη χώρα δισεκατομμύρια ευρώ με την προϋπόθεση να κρατήσει στο έδαφός της πρόσφυγες και να σταματήσει τους διακινητές ανθρώπων να τους μεταφέρουν μέσω του Αιγαίου στην Ελλάδα. Επίσης υπόσχεται στην Άγκυρα οικονομική βοήθεια και μετακινήσεις των πολιτών της στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ χωρίς βίζα, ενώ επιταχύνει και τις ενταξιακές συνομιλίες οι οποίες είχαν παγώσει εξαιτίας της καταστολής από την τουρκική κυβέρνηση των επικριτών της έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση