HomeΚΟΣΜΟΣΤουρκία: Κίνδυνος κατάρρευσης των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία

Τουρκία: Κίνδυνος κατάρρευσης των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία

Η εκεχειρία εκπνέει την Παρασκευή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το νέο ξέσπασμα βίας ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πολιτικές -και όχι μόνο- δυνάμεις στη Συρία, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τόνισε με δήλωσή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίστηκαν στα περίχωρα της Δαμασκού, με τη συνδρομή και των συμμάχων της Χεσμπολάχ, ενώ καταγράφηκαν πάνω από 15 βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές των ανταρτών. Οι τελευταίοι έχουν δείξει ότι δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, καθώς δεν είναι λίγες οι ομάδες που αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συνθήκη για την παύση πυρός, την οποία κατέθεσαν μέσω του ΟΗΕ από κοινού η Ρωσία και η Τουρκία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καυτηρίασε την τακτική του Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος συνεχίζει τις επιχειρήσεις, παρ’ ότι έχει συναινέσει στην υπογραφή της εκεχειρίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι αν δεν σταματήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι εχθροπραξίες, οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη θα καταρρεύσουν για μία ακόμη φορά.

«Αν δούμε ποιος ξεκίνησε τις συγκρούσεις, θα διακρίνουμε τη Χεσμπολάχ, τους Σιίτες και τους συμμάχους τους», τόνισε ο Τούρκος υπουργός και συνέχισε: «Καλώ τη Ρωσία και το Ιράν, τους συμμάχους του Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο, που επίσης ετοιμάζονται για τις συζητήσεις στα Άστανα, να πιέσουν τον Σύρο πρόεδρο, να σταματήσει τις πράξεις βίας».

Η εκεχειρία μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσαντ και των ομάδων της αντιπολίτευσης που επιδιώκουν την πτώση του Σύρου προέδρου, εκπνέει την Παρασκευή και δεν υπάρχει συμφωνία για παράταση, ενώ δεν έχουν διευκρινιστεί και οι όροι των συζητήσεων που θα γίνουν για την επιβολή της ειρήνης ανάμεσα στα δύο εχθρικά στρατόπεδα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση