HomeHL-9Ανοιχτή επιστολή του Εργατικού Κέντρου στην υπουργό Εργασίας

Ανοιχτή επιστολή του Εργατικού Κέντρου στην υπουργό Εργασίας

Ζητά την κατάργηση της «μαθητείας» από τα ξενοδοχεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ζήτημα του θεσμού της «μαθητείας» στα ξενοδοχεία αναφέρεται η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου σε ανοιχτή επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας, ζητώντας την κατάργηση του συστήματος αυτού, προκειμένου να επιλυθεί το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας.

Το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής έχει ως εξής:

«Κατ’ επανάληψη το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, έχει τονίσει ότι το μείζον Εθνικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η  ραγδαία αύξηση της ανεργίας, η οποία έχει εκτοξευθεί σε τέτοιο σημείο που να διακυβεύεται η ίδια η κοινωνική συνοχή.

Παρά τις δεσμεύσεις τόσο τις δικές σας, όσο και των προκατόχων σας, δεν έχουμε δει εκείνες τις πολιτικές που πραγματικά θα βοηθήσουν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας θέσουμε ακόμη μια φορά ότι  υγιή  κομμάτια της οικονομίας, όπως (πρωτογενής τομέας, τουρισμός, ενέργεια κ.α ), μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αρκεί να εφαρμοστούν πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας και όχι εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων.

Έχοντας πάντα ως τακτική  να μην κάνουμε ΄΄στείρο΄΄  συνδικαλισμό, σας καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση για κατάργηση της ΄΄μαθητείας ΄΄ στα Ξενοδοχεία, απελευθερώνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά

Σύμφωνα με την νομοθεσία προβλέπεται  ποσοστό μαθητών  έως 17% του συνολικού προσωπικού κάθε Ξενοδοχειακής μονάδας, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το ποσοστό δεν ξεπερνά το 5% και με αυστηρές προϋποθέσεις (απόφοιτοι συγκεκριμένων σχολών).

Να σημειωθεί ότι πολλοί Ξενοδόχοι εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, παραβιάζουν ακόμα και αυτό το υψηλό ποσοστό του 17% και σε ακραίες  περιπτώσεις εμφανίζονται φαινόμενα να πηγαίνουμε σε Ξενοδοχεία κατά την Τουριστική περίοδο και να μην βρίσκουμε Έλληνα εργαζόμενο.

Ακόμη και οι ΄΄μαθητές ΄΄  οι οποίοι είναι αλλοδαποί συνήθως από Ρουμανία – Βουλγαρία- Πολωνία, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης  γιατί καταλαμβάνουν κανονικές θέσεις εργασίας  με υπεραπασχόληση   – ανασφάλιστοι και με μισθούς της τάξεως 200 -250€.

Σας καλούμε εσάς προσωπικά αλλά και την Κυβέρνηση να καταργήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – σκλαβοπάζαρο από την  στιγμή μάλιστα που δεν σας δεσμεύει καμία κοινοτική οδηγία αποδεικνύοντας  στην πράξη  ότι είστε  υπέρ των αδυνάμων και όχι υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων εφαρμόζοντας το ποσοστό του 5% που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Διαφήμιση
Διαφήμιση