HomeHL-EconomyΣτις καλένδες η αξιολόγηση μέχρι να… φύγει το ΔΝΤ

Στις καλένδες η αξιολόγηση μέχρι να… φύγει το ΔΝΤ

Κυβερνητικές πηγές δεν περιμένουν συμφωνία ούτε τον Φεβρουάριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε παράταση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης έως τον Φεβρουάριο ή και τον Μάρτιο ίσως, με την ελπίδα να εκδηλωθεί παρέμβαση Τραμπ προκειμένου να δώσει εντολή να αποσυρθεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και να αφήσει την Ευρώπη να λύσει μόνη της το θέμα, αρχίζουν να προσβλέπουν πλέον στην κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν πλέον για καθυστερήσεις πέραν του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, χωρίς να προεξοφλούν συμφωνία ούτε καν σε εκείνο στις 20 Φεβρουαρίου.

Στις αναλύσεις τους όμως προβλέπουν ως αρκετά πιθανό πλέον και το ενδεχόμενο, εάν καθυστερήσουν και άλλο οι διαπραγματεύσεις, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ να μπει σαν «σφήνα» στις διχογνωμίες που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών – αλλά και μέσα στο Ταμείο – ποντάροντας σε προεκλογικές δηλώσεις του πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στραφούν «στα του οίκου τους» και το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ευρώπη.

Σε αντίθεση δηλαδή με το σκηνικό των τελευταίων δύο ετών (από την εποχη Βαρουφάκη μέχρι και την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα) όπου η κυβέρνηση επιζητούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ για να πιέζει συνεχώς τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση χρέους και μείωση στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, μετά την εκλογή Τραμπ στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν «δεύτερες σκέψεις» για να βρεθεί τρόπος απεμπλοκής του Ταμείου.

Ο βασικός λόγος είναι ότι παρά και την στήριξη Ομπάμα, στην κυβέρνηση βλέπουν να ματαιώνονται τα σχέδια που έκαναν, μιας και το Βερολίνο φαίνεται να τα έχει βρει με το ΔΝΤ (ή κατ’άλλους να το εγκλωβίσει) αφού, με βάση την συμφωνία στο Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016, η ελληνική πλευρά να καλείται είτε να υπογράψει για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και για 10 χρόνια (άποψη Σόιμπλε), είτε να δεχτεί «εδώ και τώρα» επιπρόσθετα νέα μέτρα λιτότητας 4,5 δισ. ευρώ (άποψη ΔΝΤ).

Ωστόσο η αποχώρηση του ΔΝΤ, ακόμα και αν υποκατασταθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), μπορεί να προκαλέσει και παρενέργειες που ξεπερνούν τις πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Αν η αβεβαιότητα παραταθεί μέχρι τον Μάρτιο, είναι αμφίβολο αν θα «βγαίνει» το Μνημόνιο που λήγει στα μέσα του 2018, αλλά και αν θα μπορέσει να εκδώσει ομόλογο για να δανειστεί από τις αγορές η χώρα μέσα στο 2017. Τα πράγματα ίσως να είναι ακόμα χειρότερα αφού Γερμανία και Ολλανδία έχουν εκλογές τους επόμενους μήνες και χωρίς το ΔΝΤ θεωρείται πολύ δύσκολο να εγκρίνουν τα Κοινοβούλιά τους όχι μόνον ένα 4ο Μνημόνιο το 2018, αλλά ακόμα και την συνέχιση του 3ου Προγράμματος για την Ελλάδα.

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση