HomeHL-GreeceΤο νέο σχέδιο για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Το νέο σχέδιο για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Πού καταργούνται, πού δημιουργούνται νέα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αλλάζει άρδην έως την ερχόμενη άνοιξη το τοπίο της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, που περνάει στην επόμενη φάση με κύρια χαρακτηριστικά την ανασυγκρότηση των χώρων φιλοξενίας με μονιμότερες και πιο σύγχρονες υποδομές, το κλείσιμο ακατάλληλων κέντρων φιλοξενίας και τη δημιουργία νέων, καθώς και την ανακατανομή προσφύγων και μεταναστών σε μικρότερες δομές με βάση την εθνική, φυλετική και θρησκευτική τους ταυτότητα.

Σε φάση διαμόρφωσης βρίσκονται ακόμη και μεζονέτες δύο επιπέδων για τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων στο εσωτερικό πρώην καπναποθηκών στη Δράμα. Κάποιοι στεγασμένοι χώροι φιλοξενίας διαμερισματοποιούνται, ενώ σε υπαίθρια κέντρα στήνονται οικίσκοι και διαμορφώνονται χώροι για τη στέγαση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και εκπαίδευσης. Ορισμένες δομές καταργούνται οριστικά και άλλες εισέρχονται σε κατάσταση παύσης λειτουργίας, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν μόνο εάν αλλάξουν οι συνθήκες και αυξηθούν οι προσφυγικοί πληθυσμοί στη χώρα.

Ο χειμώνας βρήκε αρκετές δομές στη Βόρεια Ελλάδα κενές και τους πρόσφυγες να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, αφενός για να προστατευτούν από το κρύο και αφετέρου για να διεξαχθούν οι εργασίες ανακατασκευής των χώρων διαμονής.

Αύριο Πέμπτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη όπου θα κάνει τις ανακοινώσεις για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Ο υπουργός αναμένεται να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στην εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα, που έπεσε στα 8.500 άτομα, ενώ την περίοδο μετά την εκκένωση της Ειδομένης είχε φτάσει έως και τα 26.000.

Το «Εθνος» παρουσιάζει τον νέο χάρτη των δομών φιλοξενίας, όπως αυτός θα διαμορφωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Θεσσαλονίκη: Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να κλείσει οριστικά ο χώρος φιλοξενίας στα πρώην βυρσοδεψεία Καραμανλή στη Σίνδο που σήμερα φιλοξενεί 297 άτομα, ενώ η δομή της FRAKAPOR στην ίδια περιοχή (379 άτομα σήμερα) θα τεθεί σε κατάσταση παύσης. Θα κρατηθεί η δομή «Ηλιάδη» στο Καλοχώρι (390 ατόμων), μόνο για τις ανάγκες πρώτης υποδοχής όσων δεν έχουν έγγραφα. Ο χώρος ΔΙΟΝ στο Δερβένι, που φιλοξενεί 187 πρόσφυγες και μετανάστες, διαμερισματοποιείται και μονιμοποιείται για τη φιλοξενία ευάλωτων οικογενειών, ενώ η γειτονική ALEXYL (399 άτομα) έχει προσωρινό χαρακτήρα. Στις εγκαταστάσεις της πρώην Softex στο Κορδελιό, όπου διαμένουν 950 άτομα, δημιουργείται νέα δομή με την εγκατάσταση 190 οικίσκων, ενώ αναβαθμίζεται και ανακατασκευάζεται το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά το οποίο φιλοξενεί 487 άτομα. Στα Βασιλικά, οι χώροι των πρώην αποθηκών Κορδογιάννη, που φιλοξενούν 388 πρόσφυγες, θα διαμορφωθούν για τη στέγαση υπηρεσιών, ενώ θα ενσωματωθούν δύο γειτονικές εγκαταστάσεις στις οποίες θα διαμορφωθούν 160 διαμερίσματα. Μόνιμο χαρακτήρα παίρνει και η δομή στα Λαγκαδίκια με την εγκατάσταση οικίσκων, ενώ ως ημιπροσωρινή χαρακτηρίζεται η δομή της SINATEX στο Καβαλάρι (φιλοξενεί 252 άτομα) που έχει διαμερισματοποιηθεί. Στο Βαγιοχώρι του Δήμου Βόλβης, όπου βρίσκονται 91 άτομα, η δομή αναβαθμίζεται και θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες πρώτης υποδοχής.

Κιλκίς: Το κέντρο προσφύγων στο Χέρσο εκκενώθηκε εντελώς τις προηγούμενες ημέρες και βρίσκεται σε κατάσταση παύσης. Η δομή της Νέας Καβάλας, η οποία είναι προσωρινή, φιλοξενεί 1.050 άτομα, ενώ ετοιμάζεται νέα στο Χωρύγι, δυναμικότητας 1.200 ατόμων, για τη φιλοξενία των Γεζίντι.

Πιερία: Στο κτήμα Ηρακλή, όπου έχουν απομείνει 38 άτομα, γίνονται εργασίες κατασκευής νέας δομής που θα φιλοξενήσει πρόσφυγες από το κέντρο Ηλιάδη στο Καλοχώρι της Θεσσαλονίκης το οποίο θα αλλάξει χαρακτήρα. Η δομή της Πέτρας Ολύμπου έχει εκκενωθεί και προορίζεται για τη φιλοξενία ευάλωτων ομάδων προσφύγων στο μέλλον.

Ημαθία: Οι δομές της Βέροιας και της Αλεξάνδρειας, που φιλοξενούν συνολικά 750 άτομα, γίνονται μόνιμες και θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες ανακατασκευής.

Καβάλα: Το πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου στο Περιγιάλι έχει εκκενωθεί, ενώ γίνονται εργασίες διαμερισματοποίησης και εγκατάστασης οικίσκων που αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου. Εως τότε οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.

Δράμα: Οι χώροι των πρώην καπναποθηκών στη ΒΙΠΕ έχουν αδειάσει και διαμορφώνονται εσωτερικές μεζονέτες δύο επιπέδων για τη φιλοξενία των προσφύγων που προς το παρόν φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν έως την άνοιξη.

Σέρρες: Οι χώροι της πρώην ΚΕΓΕ έχουν εκκενωθεί. Ανακατασκευάζονται προκειμένου να φιλοξενήσουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και εκπαίδευσης, ενώ σε διπλανό χώρο θα στηθούν 91 οικίσκοι.

Ηπειρος: Περίπου 1.200 πρόσφυγες συνολικά θα φιλοξενούνται στην Ηπειρο σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο καταυλισμός του Κατσικά εκκενώθηκε και αναβαθμίζεται ώστε να επαναλειτουργήσει έως το τέλος του μήνα. Στις αρχές Μαρτίου θα ανοίξει η νέα δομή στην πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη». Παραμένουν οι δομές Κόνιτσας και Δολιανών (φιλοξενούν 150 και 145 άτομα αντίστοιχα), ενώ ετοιμάζεται πρώην δημοτικός ξενώνας στην παραλίμνια περιοχή. Παραμένει επίσης το πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας, που φιλοξενεί 236 πρόσφυγες.

Θεσσαλία: Το νέο πρότυπο κέντρο φιλοξενίας στο Κουτσόχερο της Λάρισας, το οποίο δημιουργήθηκε με δωρεά της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, φιλοξενεί 480 άτομα, στο σύνολό τους οικογένειες Σύρων, με προοπτική να φτάσουν έως τα 1.400 στην πλήρη ανάπτυξή του. Στα Τρίκαλα, στους χώρους του πρώην σούπερ μάρκετ Ατλάντικ στην είσοδο της πόλης, φιλοξενούνται 259 πρόσφυγες σε 60 οικίσκους, ενώ άλλοι 156 βρίσκονται στον Βόλο, στο πρώην εργοστάσιο Μόζας.

Νησιά: Περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -στα hotspots Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω και σε πρόσθετες δομές φιλοξενίας- στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρει στην ενδοχώρα ευάλωτες ομάδες προσφύγων, ασυνόδευτα ανήλικα και άλλες κατηγορίες που με βάση τη συμφωνία δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία. Η πολιτική ηγεσία επιμένει στην ανάγκη δημιουργίας μικρών χώρων κράτησης 100-200 ατόμων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και διαμηνύει ότι αυτοί θα δημιουργηθούν, παρά τις όποιες αντιδράσεις.

Μειώθηκαν οι πρόσφυγες στην Αττική

Σε 7.789 υπολογίζονται με βάση τη χθεσινή καταμέτρηση οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε κέντρα φιλοξενίας στην Αττική, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με τα στοιχεία της 3ης Δεκεμβρίου 2016 (8.450). Στα σχέδια του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι έως το Πάσχα οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας να απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες ζωής με κατάργηση του συσσιτίου στις περισσότερες δομές και χορήγηση μηνιαίου επιδόματος που δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ ανά οικογένεια.

Ετσι σχεδιάζεται σημαντικός αριθμός αυτών να μεταφερθούν προοδευτικά σε διαμερίσματα και οι υπόλοιποι να ζουν σε αυτόνομους χώρους με ξεχωριστή κουζίνα και μπάνιο για κάθε οικογένεια μέσα στις σημερινές δομές φιλοξενίας, οι οποίες ανακατασκευάζονται σταδιακά. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα σε έναν μήνα οι θέσεις φιλοξενίας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και ΜΚΟ από 7.282 σε διαμερίσματα και 4.306 σε ξενοδοχεία που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 7.608 και 5.060 αντίστοιχα. Μέχρι τον Απρίλιο, άλλωστε, θα έχουν προκηρυχθεί άλλες 8.000 θέσεις σε διαμερίσματα, που θα ενταχθούν στις 20.000 θέσεις φιλοξενίας τις οποίες έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει η Υπατη Αρμοστεία έως το τέλος του 2017. Από τα επτά κέντρα που υπάρχουν στην Αττική κλειστό παραμένει εκείνο του Αγίου Ανδρέα, το οποίο αναμένεται σύντομα να ξαναλειτουργήσει έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης.

Ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση