HomeHL-GreeceΣτον αέρα η ειδική αγωγή από τον «καβγά» ΕΟΠΥΥ-επιστημόνων

Στον αέρα η ειδική αγωγή από τον «καβγά» ΕΟΠΥΥ-επιστημόνων

Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αρνούνται τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ οι επιστήμονες ειδικής αγωγής (λογοθεραπευτές, λογοπεδικοί, λογοπαιδαγωγοί) και ζητούν διαπραγμάτευση χωρίς ασφυκτικές προθεσμίες και με ουσιαστικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο πρωτίστως για όσους τη χρειάζονται, δηλαδή κυρίως για παιδιά και εφήβους, αλλά και για τους ίδιους τους επαγγελματίες της ειδικής αγωγής.

Η εμπλοκή ανάμεσα στον Οργανισμό και τους επιστήμονες του κλάδου δημιουργεί αβεβαιότητα σε χιλιάδες οικογένειες  που ξεκινούν το έτος χωρίς να γνωρίζουν πώς θα πραγματοποιηθούν οι συνεδρίες της ειδικής αγωγής. Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε  σήμερα πως από τις 15 Ιανουαρίου θα δέχεται μόνο ηλεκτρονικές γνωματεύσεις και ηλεκτρονικές υποβολές των δαπανών από τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής (σήμερα οι συνεδρίες προπληρώνονται από τους ασφαλισμένους και στη συνέχεια υποβάλλονται  οι  αποδείξεις στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ  ώστε οι ασφαλισμένοι χρήστες υπηρεσιών ειδικής αγωγής να αποζημιωθούν). Αυτό προϋποθέτει ότι οι επιστήμονες ειδικής αγωγής  πρέπει να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ειδάλλως δεν θα γίνονται δεκτές οι γνωματεύσεις και οι υποβολές τους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες από την πλευρά τους δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από το ασφυκτικό πλαίσιο που ορίζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τη διαδικασία της αποζημίωσης – είχαν ζητήσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τρίμηνη παράταση ώστε να εξεταστεί συνολικά  το θέμα της σύμβασης τους με τον Οργανισμό.

Σημειώνεται πως υπό την ομπρέλα του κλάδου ειδικής αγωγής βρίσκονται λογοθεραπευτές, λογοπεδικοί, λογοπαιδαγωγοί κα που αντιμετωπίζουν παιδιά και εφήβους με προβλήματα λόγου (π.χ. τραυλισμός, αρθρωτικές διαταραχές),  βαρηκοΐα, προβλήματα κίνησης, αναπτυξιακές δυσκολίες,  αυτισμό και άλλες παθήσεις. Στη χώρα μας υπάρχουν περί τις 2.000 δομές ειδικής αγωγής, στην πλειονότητά τους ιδιωτικές, και οι επαγγελματίες εκπροσωπούνται από επτά συλλόγους.

Με κοινή ανακοίνωσή τους την Τρίτη οι σύλλογοι Ειδικής Αγωγής (Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών, Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων- Λογοθεραπευτών Ελλάδος, Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών- Ειδικών Παιδαγωγών, Σωματείο Λογοθεραπευτών-Λογοπεδικών Ελλάδος, Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών-Λογοπαιδαγωγών Ελλάδος, Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για Παιδιά, Εφήβους και Οικογένειες, Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών) αποφάσισαν την άρνηση της απεχθούς, όπως την χαρακτηρίζουν, σύμβασης που τους πρότεινε ο ΕΟΠΥΥ και την οργάνωση κινητοποιήσεων. Παράλληλα, ζητούν άμεση συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη.

«Ο ΕΟΠΥΥ, μας κάλεσε στις 22/12/16 σε προσχηματική διαπραγμάτευση και κατ’ όνομα  «δημόσια διαβούλευση»- συνολικής διάρκειας 4 ημερών, συμπεριλαμβανομένων 3 αργιών- για την κατάρτιση συμβάσεων με τους παρόχους υπηρεσιών «Ειδικής Αγωγής» μέχρι τις 30/12/16. Η προτεινόμενη σύμβαση παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις, με ελλιπή νομική τεκμηρίωση, βρίθει ανακριβειών και ελλείψεων ως προς τις υπηρεσίες, τους επαγγελματικούς κλάδους, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο κ.ο.κ., μεροληπτεί δε μονομερώς και υπερβολικά υπέρ του ΕΟΠΥΥ»  αναφέρουν οι Σύλλογοι Ειδικής Αγωγής.

Επιπλέον, τονίζουν πως «η σύμβαση που προτάθηκε από τον ΕΟΠΥΥ υποβιβάζει τις Επιστήμες που ασχολούνται με την Ειδική Αγωγή (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Ψυχολόγους) και οδηγεί στην εξαθλίωση και στον αφανισμό των Θεραπευτών με άμεσο αντίκτυπο στους ίδιους τους Ασφαλισμένους και στα Παιδιά αυτών».

Τι θα ισχύσει με τα παλαιά παραπεμπτικά

Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως  η απόδοση της δαπάνης για Θεραπείες Ειδικής Αγωγής θα γίνεται  στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ καθώς και στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον τα σχετικά παραπεμπτικά και γνωματεύσεις έχουν εκδοθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016 και βρίσκονται σε ισχύ.

Για  όσα  παραπεμπτικά  και  γνωματεύσεις  εκδοθούν  από 1 έως  και  15 Ιανουαρίου  2017,  θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τα ισχύοντα για το 2016.

Οι εκτελέσεις γνωματεύσεων που θα πραγματοποιηθούν μετά τις 16 Ιανουαρίου 2017, καθώς και η υποβολή των δαπανών αυτών, θα διενεργείται μόνο μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών υποβολών και μόνο από συμβεβλημένους παρόχους και όχι από τους ασφαλισμένους.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση