HomeHL-EconomyΈνας στους δύο φορολογούμενους χρωστάει στο Δημόσιο

Ένας στους δύο φορολογούμενους χρωστάει στο Δημόσιο

Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ταχύτατους ρυθμούς εξακολουθούν να αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμοί επιβολής των κατασχέσεων σε βάρος καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιών των οφειλετών επιταχύνονται κάθε μήνα από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Τον Νοέμβριο έμειναν απλήρωτα άλλα 890 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο. Πλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι περισσότεροι από τους μισούς φορολογούμενους έχουν χρέη προς το Δημόσιο τα οποία ξεπερνούν τα 94 δισ. ευρώ (ή 54% του ΑΕΠ). Ο αριθμός των οφειλετών υπερέβη τα 4,31 εκατ…

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει λάβει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων σε 826.211 φορολογούμενους. Μέσα σε ένα μήνα, από τον Οκτώβριο, ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 22.408.

Ειδικότερα:

* Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, που είχαν δημιουργηθεί προ του 2016, ανέρχονται στο ποσό των 81,55 δισ ευρώ. Εξ αυτών:

– Περισσότερα από 61,8 δισ ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα

– Περίπου 12 δισ ευρώ οφείλουν πτωχευμένες επιχειρήσεις, ποσόν το ποίο δεν πρόκειται να εισπραχθεί από το ελληνικό Δημόσιο

– Περισσότερα από 8 δισ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι δημοτικές επιχειρήσεις

– Περί τα 157 εκατ. ευρώ οφείλονται από «μαϊμού» εταιρείες και πλασματικούς ΑΦΜ

  • Το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και το Νοέμβριο, ανέρχεται στα 12,62 δισ ευρώ, εκ των οποίων 10,918 δισ. ευρώ είναι φόροι που έμειναν απλήρωτοι. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτό οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί στα τελωνεία.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση