HomeHL-WorldΟ Πούτιν έδωσε σφαλιάρα στον Ομπάμα και απλώνει το χέρι στον Τραμπ

Ο Πούτιν έδωσε σφαλιάρα στον Ομπάμα και απλώνει το χέρι στον Τραμπ

Αμερικανικά ΜΜΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την απίστευτη πανουργία του, ο Ρώσος πρόεδρος ψάχνει τρόπο να απομυθοποιήσει τις κυρώσεις που αποφάσισε ο Ομπάμα, ο οποίος κατήγγειλε ρωσική κυβερνοεπίθεση εναντίον των ΗΠΑ και απέλασε 30 Ρώσους διπλωμάτες, ενώ επιχειρεί να χτίσει γέφυρες με τον Ντόναλντ Τραμπ. Τα κατάφερε μάλλον καλά, υπογραμμίζει ο αμερικανικός Τύπος.

«Ο Τραμπ παρακολουθεί ένα άνοιγμα εκ μέρους της Ρωσίας αλλά ο δρόμος είναι επικίνδυνος»,γράφουν οι New York Times, μετά την άρνηση του Πούτιν να απαντήσει στις κυρώσεις Ομπάμα και στις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο Πούτιν πήρε αυτή την απόφαση γιατί περιμένει την διαδοχή στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου.

Επιδεικνύοντας καλή θέληση και αποφεύγοντας διπλωματικό επεισόδιο, επιθυμεί να κάνει ευκολότερη την αμερικανο-ρωσική προσέγγιση, την οποία δείχνει να επιθυμεί και ο Τραμπ. Είναι πιθανόν, αν γίνει αυτή η προσέγγιση να αρθούν οι κυρώσεις που ελήφθησαν εναντίον της Ρωσίας, μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τους New York Times, ωστόσο, ο Τραμπ πρέπει να φανεί προσεκτικός γιατί αν προχωρήσει πολύ στην αμερικανο-ρωσική προσέγγιση κινδυνεύει να φανεί ότι παίρνει διαταγές από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Επιπλέον, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα, πολλοί Ρεπουμπλικανοί αξιωματούχοι στη Γερουσία δεν βλέπουν με καλό μάτι τον Ρώσο πρόεδρο.

Ωστόσο, τα θετικά σημάδια προσέγγισης που στέλνουν ο Τραμπ και ο Πούτιν, θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους New York Times, να οδηγήσουν σε μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, μετά τις 20 Ιανουρίου, ειδικά στη Συρία, όπου ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να νικήσει τους τζιχαντιστές του ισλαμικού κράτους.

 «Ενας πονηρός υπολογισμός»

Την ίδια ανάλυση κάνουν και οι Los Angeles Times: οι αναλυτές τους οποίους ρωτάει η εφημερίδα εκτιμούν ότι η απάντηση του Πούτιν στις κυρώσεις Ομπάμα είναι «ένας πονηρός υπολογισμός», γιατί αν είχε δώσει μια πιο αυστηρή απάντηση, δύσκολα ο Τραμπ θα μπορούσε να ανακαλέσει τις κυρώσεις Ομπάμα όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουρίου.

Η καθημερινή αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι η επιλογή του Πούτιν είναι μια πραγματική «σφαλιάρα» στην παρέμβαση Ομπάμα, η οποία υπαγορεύτηκε από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα. Η Ζαχάροβα περιέγραψε τον Ομπάμα και την ομάδα του, στο Facebook ως «ξυνισμένους loosers και ηλίθιους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση