HomeHL-9Κωνσταντινούπολη: Τζιχαντιστής ο δράστης, αλλά όχι εκείνος που έδωσαν στη δημοσιότητα

Κωνσταντινούπολη: Τζιχαντιστής ο δράστης, αλλά όχι εκείνος που έδωσαν στη δημοσιότητα

Μακελειό αλά Μπατακλάν με 39 νεκρούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε μεγάλη γκάφα υπέπεσαν οι τουρκικές αρχές, οι οποίες το απόγευμα της Κυριακής έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του υποτιθέμενου τρομοκράτη που προκάλεσε το μακελειό στο κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη, αφήνοντας πίσω του 39 νεκρούς και 69 τραυματίες.

Όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες δεν απεικονίζουν τον δράστη της επίθεσης αλλά έναν υπήκοο από το Καζακστάν. Μάλιστα, ο ίδιος υπέβαλε διαμαρτυρία βλέποντας φωτογραφία του να έχει δημοσιευτεί στις πρώτες σελίδες σε όλα τα Μέσα παγκοσμίως.

Αρχικά τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν πρωτοσέλιδο τη σχετική φωτογραφία υποστηρίζοντας ότι είχε ληφθεί κατά τον έλεγχο διαβατηρίου του δράστη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Ανέφεραν ακόμη ότι ο δράστης είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους από το Τουρκεστάν.

Ο απεικονιζόμενος, όμως, πήγε στην Ασφάλεια και δήλωσε ότι δεν έχει καμιά σχέση με την τρομοκρατία. Έπειτα από έρευνα που έγινε, όντως διαπιστώθηκε ότι είναι πολίτης του Καζακστάν και βρίσκεται στην Τουρκία για επαγγελματικούς λόγους.

Οι φωτογραφίες που δόθηκαν χθες, Κυριακή, στη δημοσιότητα

makelaris

Πέρα από το φιάσκο στην αναγνώριση του δράστη, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες βλέπουν πίσω από την επίθεση στο νυχτερινό κλαμπ το Ισλαμικό Κράτος. O βασικός ύποπτος σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δίνουν οι αρχές κατάγεται από μουσουλμανική κοινότητα της Δυτικής Κίνας, ή το Αφγανιστάν ή την Τσετσενία.

Η αστυνομία εκτιμά ακόμα ότι ο ύποπτος είναι μέλος του Ανατολικού Τουρκεστάν του ISIS, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουν το όνομά του ή την ακριβή εθνικότητα.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς είπε ότι δεν έχει διευκρινιστεί ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση.

Τα τουρκικά μέσα, όμως, κάνουν λόγο για μια επίθεση όμοια με εκείνη που διεξήγαγε το Ισλαμικό Κράτος στο Ορλάντο.

Ανακοινώθηκαν οι υπηκοότητες των ξένων θυμάτων

Ξένοι υπήκοοι, τουλάχιστον 15, ανάμεσά τους Άραβες και Ισραηλινοί, βρίσκονται ανάμεσα στους 39 νεκρούς της επίθεσης.

– Τρεις Ιορδανοί πολίτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της χώρας.

– Δύο Τυνήσιοι επίσης βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς. Πρόκειται για έναν επιχειρηματία και την γυναίκα του, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Τυνησίας. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε από την πλευρά του το θάνατο μιας γυναίκας με διπλή υπηκοότητα – γαλλικής και τυνησιακής – χωρίς να αποσαφηνίζεται αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

– Αρκετοί Σαουδάραβες είναι ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός των θυμάτων. Η εφημερίδα Asharq Al-Awsat κάνει λόγο για πέντε νεκρούς υπηκόους Σαουδικής Αραβίας και έντεκα τραυματίες.

– Ένας υπήκοος Λιβύης επίσης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στην επίθεση σύμφωνα με το λιβυκό ΥΠΕΞ.

– Μαροκινοί και Λιβανέζοι υπήκοοι βρίσκονται επίσης ανάμεσα στα θύματα σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο απολογισμό. Ο τηλεοπτικός σταθμός του Λιβάνου LBCI μετέδωσε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται μια λιβανέζα τραυματισμένη σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου.

– Μια Ισραηλινή γυναίκα επίσης σκοτώθηκε και ακόμη μία τραυματίστηκε, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

– Δύο Ινδοί, ένας άνδρας και μια γυναίκα, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με ανάρτηση στο twitter της υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, Σούσμα Σβαράτζ.

– Ένας άνδρας με βελγική και τουρκική υπηκοότητα επίσης είναι ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.

– Τρεις Γάλλοι πολίτες επίσης τραυματίστηκαν, όπως τονίζει αρχική εκτίμηση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό.

Επαγγελματίας ο δολοφόνος: Άλλαξε πέντε γεμιστήρες σε επτά λεπτά

Επί επτά συνεχόμενα λεπτά πυροβολούσε το πλήθος ο δράστης που σκόρπισε το θάνατο στο κλαμπ Reina στην Τουρκία αφήνοντας πίσω του 39 θύματα και 69 τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, πρόκειται για επαγγελματία δολοφόνο ο οποίος άλλαξε πέντε γεμιστήρες για να σκορπίσει το θάνατο μέσα στο ανυπεράσπιστο πλήθος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο δράστης φορούσε σκούρο σακάκι και βγήκε με λευκό. Έδειχνε αρκετά ψύχραιμος, λένε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ εκτιμάται ότι πριν την επίθεση έκανε διερεύνηση του χώρου.

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν μέσα στο κλαμπ ήταν μόνος του ή τελικά ήταν δυο οι δράστες καθώς μέχρι στιγμής, η αστυνομία κάνει λόγο για ένα δράστη, ενώ σύμφωνα με τις περιγραφές των αυτόπτων μαρτύρων οι δράστες ήταν δυο.

«Αυτό το ζήτημα θα διευκρινιστεί από την αστυνομία, όπως και ο τρόπος που διέφυγε από το κλαμπ» λένε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ήδη ελέγχονται οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας προκειμένου να λυθεί το μυστήριο γύρω από τον τρόπο του χτυπήματος.

Γιλντιρίμ: Ο ένοπλος άφησε το όπλο του πριν διαφύγει

Ο ένοπλος που επιτέθηκε κατά του κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη, άφησε το όπλο του στο σημείο της επίθεσης, πριν διαφύγει σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο ίδιος, επιβεβαίωσε επίσης, ότι ο ένοπλος δεν ήταν ντυμένος Άγιος Βασίλης, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση