HomeHL-WorldΣένγκεν τριών ταχυτήτων συζητά η Γερμανία

Σένγκεν τριών ταχυτήτων συζητά η Γερμανία

Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνοριακό «μνημόνιο» μελετά η Γερμανία για χώρες όπως η δική μας αλλά κι άλλες που πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα με έγκυρες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές του protothema.gr, υπάρχουν σχέδια από την πλευρά του Βερολίνου που οδηγούν την Ελλάδα αλλά κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες – σταυροδρόμια των προσφύγων και μεταναστών προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, σε δύσκολη θέση επ αφορμής της τρομοκρατικής επίθεσης στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ευρωπαϊκοί κύκλοι αναφέρονται σε «ειλημμένη γερμανική απόφαση που θα εκφραστεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων με συντεταγμένο τρόπο», για ειδική Σύσκεψη σε επίπεδο ακόμα κι αρχηγών κρατών της ΕΕ και για πιέσεις να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς άρσης της Σένγκεν όπως την ξέραμε.

Αν και προς το παρόν διαφωνίες φαίνεται να υπάρχουν εντός του κυβερνητικού Συνασπισμού της Αγκέλας Μέρκελ λόγω της διαφοροποίησης του Σοσιαλδημοκρατών του SPD, τη δημιουργία αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα ξεκάθαρα προωθεί η συντηρητική πτέρυγα του CDU και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας αναγορεύοντας το προσφυγικό λόγω των επικείμενων γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών του φθινοπώρου σε νούμερο ένα θέμα.

Ήδη στη Γερμανία θεωρούν πως η άνοδος του ξενοφοβικού κόμματος των Ελεύθερων Γερμανών Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα πιέσει για πιο ριζοσπαστικές λύσεις, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες της χώρας κινούνται σε σαφώς πιο συνηρητικές λύσεις συγκριτικά με το παρελθόν.

Σαλαμοποίηση της Ευρώπης με νέα Σένγκεν

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη γερμανική κυβέρνηση έδαφος κερδίζει η σκλήρυνση της στάσης απέναντι σε καταφανώς θετικές στις μετακινήσεις προσφύγων κυβερνήσεις όπως είναι η ελληνική, η οποία δρα υπό το πρίσμα «ανθρωπιστικών» κυρίως αλλά και εσωκομματικών – πολιτικών κριτηρίων και ισορροπιών.

Αντίστοιχα στο μάτι του κυκλώνα έχει μπει το τελευταίο διάστημα και η Βουλγαρία καθώς υπάρχουν πολλές μετακινήσεις από την πλευρά των συνόρων της με την Τουρκία καθώς και η Ιταλία με μικρότερη όμως ένταση. Οι πηγές τονίζουν πως το σχέδιο που η Γερμανία μελετά κι ενδέχεται να προωθήσει προς συζήτηση θα είναι η Ελλάδα να απωλέσει μέρος ή ακόμα και πλήρως το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της προς τις υπόλοιπες χώρες της Συνθήκης Σένγκεν. Κοινώς, τα σύνορα μας να αποτελούν όχι μέρος αλλά το όριο προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης μελετάται «σαλαμοποίηση» των συνόρων και διαχωρισμός των ευρωπαϊκών κρατών σε κατηγορίες επικινδυνότητας με προφανή τη θέση και κατηγοριοποίηση της δικής μας χώρας.

Όμως η προοπτική ανατροπής της Συνθήκης θα περιλάβει κι άλλες χώρες «υπεράνω υποψίας» κι όχι μόνο τη δική μας που αποτελεί το γνωστό εξιλαστήριο θύμα λόγω των χαλαρών ελέγχων. Ήδη η Καγκελάριος Μέρκελ πιεσμένη από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν οργή των Γερμανών ψηφοφόρων για το γεγονός πως οι τρομοκράτες μπαινοβγαίνουν από τα σύνορα της χώρας τους, έχει δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγές ακόμα και ως προς την ελευθερία εισόδου στη Γερμανία από τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Δύο χώρες με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο και σημαντικούς θύλακες τρομοκρατίας αν κρίνουμε από τα όσα έχουν συμβεί σε Νίκαια, Μπατακλάν, Βρυξέλλες. Αν και σε πρώτη φάση δεν προβλέπεται να πιεστεί τόσο πολύ η σημερινή γαλλική κυβέρνηση, σε περίπτωση που υπάρξει πολιτική ανατροπή στη μεγάλη αυτή ευρωπαϊκή χώρα, θα υπάρξουν ανατροπές.

Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος ήδη από τα μέσα Δεκέμβρη εξέφρασε τους φόβους του για τις πιθανές αλλαγές στην ΕΕ και για διακοπή των ροών Σύρων προσφύγων προς τις χώρες της Ένωσης. Από την άλλη πλευρά καθόλου τυχαίες δεν είναι οι αναφορές του γερμανικού τύπου όπως αυτές του έγκυρου «Der Spiegel» περί «επέκτασης των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν, εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής» ή η ρητορική της BILD που σηκώνει τους τόνους.

Η Γερμανία συγκεκριμένα, φέρεται να προτείνει την καθιέρωση ενός «φίλτρου εξωτερικών συνόρων», στο πρότυπο χωρών που ήδη επανέφεραν τους ελέγχους. Επίσης η γερμανική πλευρά απαιτεί πλέον και θα το εκφράσει πιο σαφώς τις επόμενες ημέρες οι τοπικές αστυνομικές αρχές να έχουν σημείο αναφοράς το Βερολίνο και τις αστυνομικές και μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Για την Ελλάδα δε έχει ήδη γίνει συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει να έλθουν τεχνικοί σύμβουλοι για θέματα τρομοκρατίες καθώς εκτιμάται πως οι έλεγχοι ως προς την προέλευση πολλών προσφύγων δεν είναι σωστοί.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση