HomeUncategorizedΤουρκία – Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατική προπαγάνδα σε γνωστό δημοσιογράφο

Τουρκία – Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατική προπαγάνδα σε γνωστό δημοσιογράφο

Υπέρ διαφόρων οργανώσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατηγορίες για διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» υπέρ διαφόρων οργανώσεων απαγγέλθηκαν χθες Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη σε βάρος του Αχμέτ Σικ, ενός από τους διασημότερους δημοσιογράφους της Τουρκίας, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ, εν μέσω ενός κύματος συλλήψεων που εγείρει ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα.

Γνωστός για την ασεβή πένα του και τις καυστικές έρευνές του, ο δημοσιογράφος συνελήφθη την Πέμπτη. Διώκεται κυρίως για μηνύματα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, τα οποία οι αρχές θεώρησαν προπαγανδιστικά υπέρ της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που είναι χαρακτηρισμένη τρομοκρατική στην Τουρκία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Κατηγορείται επίσης για άρθρα που επέκριναν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Cumhuriyet, η οποία τάσσεται εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η εφημερίδα αυτή αποκεφαλίστηκε τον περασμένο μήνα με τις συλλήψεις του ιδιοκτήτη της, του διευθυντή της αλλά και περίπου δώδεκα δημοσιογράφων της.

Ο Αχμέτ Σικ, τιμηθείς με το παγκόσμιο βραβείο Guillermo Cano της UNESCO για τον Τύπο το 2014, είναι πάνω απ’ όλα γνωστός για το βιβλίο του Ο Στρατός του Ιμάμη, που δημοσιεύθηκε το 2011 και εξιστορεί το πώς οι οπαδοί του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν διείσδυσαν στην τουρκική γραφειοκρατία και συνομολόγησαν μια συμφωνία με τη σημερινή κυβέρνηση.

Άλλοτε σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν, σήμερα το μαύρο πρόβατο στην Άγκυρα, ο Γκιουλέν χαρακτηρίζεται από την τουρκική κυβέρνηση ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Ανατολή, ο Αχμέτ Σικ κατηγορείται επίσης ότι στο παρελθόν έκανε προπαγάνδα υπέρ μιας οργάνωσης της άκρας αριστεράς, του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), αλλά και υπέρ της «τρομοκρατικής οργάνωσης» του Φετουλάχ Γκιουλέν, της FETO. Ακόμη, κατηγορείται για προσβολή εναντίον του κράτους, του δικαστικού σώματος, των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας.

Ο Σικ είχε ήδη φυλακιστεί το 2011 και το 2012 καθώς και για 375 ημέρες κατά τη διάρκεια της έρευνας των τουρκικών αρχών για το δίκτυο «Εργκενεκόν» που φέρεται να σχεδίαζε στρατιωτικό πραξικόπημα το 2013.

Η σύλληψή του σημειώθηκε μετά την απελευθέρωση της διάσημης τουρκάλας συγγραφέως Ασλί Ερντογάν, η οποία όμως κινδυνεύει, όπως και οκτώ συγκατηγορούμενοί της, να καταδικαστεί σε ισόβια για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση», λόγω της συνεργασίας της με φιλοκουρδική εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση