HomeHL-GreeceΙερώνυμος: Καλούμαστε να λειτουργήσουμε σαν ένα σώμα

Ιερώνυμος: Καλούμαστε να λειτουργήσουμε σαν ένα σώμα

Το πρώτο κομμάτι για τον υπουργό Παιδείας και το δεύτερο για τους πρόσφυγες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ο καθένας με τη δύναμη που έχει και με τον τρόπο που μπορεί, καλούμαστε να λειτουργήσουμε και να προχωρήσουμε σαν ένα σώμα», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Επιπρόσθετα, επισήμανε ότι «η Εκκλησία δεν είναι μουσείο ή κάτι μουσειακό», αλλά «ένας ζωντανός οργανισμός, ένα Σώμα, μία λειτουργία. Γι’ αυτό ακριβώς αντιλαμβάνεται την αγωνία και ζει τα προβλήματα των ανθρώπων, τις δυσκολίες τους και γι’ αυτό ακριβώς, στην ευχή που μόλις διαβάσαμε, αγκαλιάζει όλα αυτά τα προβλήματα και παρακαλεί, εύχεται και ζητά από τον Θεό να είναι συμπαραστάτης, βοηθός στην αντιμετώπιση όλων αυτών των δυσκολιών και συγχρόνως να ανατείλει καλύτερες μέρες, να ζούμε κάτω από καλύτερες συνθήκες και να απολαύσουμε με καλύτερο τρόπο την ζωή μας».

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, μίλησε, εξάλλου, για την αναφορά-προτροπή του Ευαγγελίου ότι «εμείς οι άνθρωποι είμαστε το φως του κόσμου και το φως δεν το κρύβουμε, το βάζουμε ψηλά, για να φέγγει μέσα στο σπίτι.

Είμαστε, άλλωστε, το αλάτι του κόσμου και το αλάτι έχει δύο ιδιότητες, η μια είναι να συντηρεί και η άλλη να νοστιμίζει, αν χάσει τις δύο αυτές ιδιότητες παύει να αξίζει». Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε: «Υπάρχει, επίσης, στο τέλος, κάτι που το έχουμε παρεξηγήσει και δεν το προσέχουμε. Ο Κύριος αναφέρει “ουκ ήλθον καταλύσαι τον νόμο αλλά πληρώσαι”, δηλαδή δεν ήρθε για να καταλύσει το νόμο, το κράτος, αλλά να το συμπληρώσει, να το βοηθήσει με έμμεσο, αλλά ουσιαστικό τρόπο. Μας καλεί σε συνεργασία και όλοι μαζί, ο καθένας με τη δύναμη που έχει, με τον τρόπο που μπορεί, πρέπει να λειτουργήσουμε και να προχωρήσουμε σαν ένα σώμα», πρόσθεσε.

Η κοπή της πίτας έγινε παρουσία πλήθους ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, των υπουργών Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, των αναπληρωτών υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, των υφυπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα, Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη και Τέρενς Κουίκ, του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, του τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, του πανεπιστημιακού και βουλευτή της ΝΔ, κ. Φορτσάκη, του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Άγγελου Τόλκα, του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού Σώματος, του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών, του προέδρου της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, πανεπιστημιακών, εκπροσώπου της περιφερειάρχη Αττικής και του δημάρχου Αθηναίων.

Επίσης, στην κοπή της πίτας έδωσαν το παρών ο διευθυντής της «Αποστολής» Κωστής Δήμτσας, ο διευθυντής του Φιλοπτώχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, π. Βασίλειος Χαβάτζας και η διευθύντρια του ΚΕΣΟ, Μαίρη Πίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο κομμάτι έκοψε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και το δεύτερο για τους πρόσφυγες – μετανάστες, το οποίο παρέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Το φλουρί κέρδισε η πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Νωρίτερα, ο αρχιεπίσκοπος έκοψε την πίτα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου, όπου το φλουρί κέρδισε ο θεολόγος Γιώργος Φερδής.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ευχήθηκε ειρήνη, παραγωγικότητα σε όλους τους παρευρισκόμενους ιεράρχες, προέδρους των Θεολογικών Σχολών, πανεπιστημιακούς και υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση