HomeHL-9Χαμηλές θερμοκρασίες και στο Μαξίμου

Χαμηλές θερμοκρασίες και στο Μαξίμου

Καθυστερεί η αξιολόγηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαμηλές θερμοκρασίες- ελέω των καθυστερήσεων στη δεύτερη αξιολόγηση – καταγράφει το θερμόμετρο στο Μαξίμου και ουδείς εκ των κυβερνητικών μπορεί να εφησυχάζει μέχρι να υπάρξει συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο γραφείο του αυτές τις μέρες και επιχειρεί να καταστρώσει τη στρατηγική των επόμενων ημερών.

Κατά πληροφορίες του iefimerida χθες το απόγευμα ο κ. Τσίπρας είχε κλειστή σύσκεψη, παρόντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του οικονομικού επιτελείου. Με βασικό αντικείμενο συζήτησης την πορεία της διαπραγμάτευσης που μετά τις γιορτές μπαίνει στην τελική ευθεία, οπότε και θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα.

Επί της ουσίας πρόκειται για το βασικό στοίχημα του πρωθυπουργού. Διότι μόνο με ένα θετικό φινάλε στην αξιολόγηση θα μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει βαθιά ανάσα και να έχει σοβαρές πιθανότητες για δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

Ρίχνουν το χαρτί του «κόφτη»

Αυτό που επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι « το ζήτημα της διαφωνίας με το Ταμείο και άρα το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολιτικό και όχι τεχνικό» και επιμένουν να μιλούν για την ανάγκη να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας.

Η βασική εξίσωση, πάντως, έχει ως εξής:

  1. Οι Γερμανοί χρειάζονται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
  2. Το Ταμείο δεν μπαίνει σε ένα πρόγραμμα με ανέφικτα πλεονάσματα (όπως το 3,5% για το 2018), με αποτέλεσμα να ζητά τη λήψη προληπτικών μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ το 2019-2020.
  3. Η Αθήνα μιλάει για ένα «σημείο ισορροπίας». Το οποίο δεν θα περιλαμβάνει νομοθέτηση μέτρων (εξού και κανένα από τα στελέχη του Μαξίμου δεν διαψεύδει την επέκταση του «κόφτη» καθότι ευελπιστούν να γίνει αποδεκτός από τους δανειστές) και θα προβλέπει αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μαίνεται η κόντρα με τη ΝΔ

Κατά τα λοιπά δε λένε να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία.

Αντιθέτως, το Μαξίμου «πυροβολεί» προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας πως είναι υπέρμαχος των απολύσεων καθώς και ότι συντάσσεται με τις θέσεις των σκληρότερων από τους δανειστές.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση