HomeHL-EconomyΤο 4σελιδο μνημόνιο του Χουλιαράκη

Το 4σελιδο μνημόνιο του Χουλιαράκη

Βάζει «κόφτη» στους υπουργούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης απέστειλε σε όλα τα υπουργεία σαφείς οδηγίες για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017.

Στην μακροσκελή εγκύκλιο ενσωματώνεται και ένα τετρασέλιδο «Μνημόνιο Συνεργασίας» το οποίο θα κληθούν να συνυπογράψουν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης δηλώνοντας «πίστη» στη «χρηστή δημοσιονομική διαχείριση».

Όλοι οι υπουργοί, καλούνται να προσυπογράψουν ότι:

  1. Θα προχωρούν σε «διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφανούς απόκλισης από τους στόχους».
  2. Θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία εσωτερικών συστημάτων, διαδικασιών και μηχανισμών παρακολούθησης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού ώστε να διασφαλίσουν τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση.
  3. Δεν θα αναλάβουν καμία υποχρέωση αν δεν εξασφαλίζεται ότι υφίστανται οι απαραίτητοι πόροι για την πληρωμή της.
  4. Θα υπογράψουν αντίστοιχα μνημόνια, με τους εποπτευόμενους φορείς και τη λήψη κάθε άλλου πρόσφορου και αναγκαίου μέτρου, μεταξύ των οποίων και η προσαρμογή των πιστώσεων των εξόδων του φορέα σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των εσόδων.
  5. Θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κατά το δυνατό ρεαλιστικότερη εκτίμηση, πρόβλεψη και παρακολούθηση των εσόδων και εξόδων των εποπτευόμενων φορέων γενικής κυβέρνησης.

Η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2017 αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών για επίτευξη στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ.

Το επόμενο έτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης προωθεί την κατάρτιση ενός «spending report» με αναλυτική καταγραφή των δαπανών όλων των υπουργείων, εκτιμώντας ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα εντοπιστούν τα όποια περιθώρια εξοικονομήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, το κουαρτέτο δεν δέχθηκε να συμπεριλάβει τις εκτιμήσεις εξοικονομήσεων μέσω του spending report για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2017, παραπέμποντας πρώτα στην ολοκλήρωσή του.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση