HomeHL-CultureH αποκαλυπτική αυτοπροσωπογραφία του Τζον Λένον

H αποκαλυπτική αυτοπροσωπογραφία του Τζον Λένον

H μαραθώνια συνέντευξη του θρυλικού Σκαθαριού και της συζύγου του στο “Playboy”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Όλοι είμαστε σχετικά νέοι. Το παιχνίδι δεν τελείωσε ακόμα. Κι άμα το καλοεξετάσεις, απ’ ό,τι φαίνεται, θα πατήσω τα 40 και η ζωή αρχίζει στα 40 – έτσι υπόσχονται. Κι εγώ το πιστεύω. Νιώθω υπέροχα και δεν βλέπω την ώρα. Είναι να πούμε σαν να πατάς τα 21, σαν: «Πω πω, τι θα γίνει μετά άραγε;». Μόνο που τούτη τη φορά είμαστε μαζί», ανέφερε ο Τζον Λένον στον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Σεφ λίγους μήνες πριν την τραγική δολοφονία του.

Η τελευταία συνέντευξη του διάσημου «Σκαθαριού» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Playboy”, λίγο προτού ο Τζον δολοφονηθεί από έναν θαυμαστή του στις 8 Δεκεμβρίου 1980 στη Νέα Υόρκη. Στο πλάι του η Γιόκο Όνο, σε μία συζήτηση-ποταμό που κράτησε 20 ώρες, όπου και αποκαλύπτονται πολλά και σημαντικά: η γέννηση και η διάλυση των Μπιτλς, ο γάμος του Τζον με τη Γιόκο, οι σχέσεις του εκείνη την εποχή με τα άλλα μέλη του συγκροτήματος, η προσωπική διαδρομή του και οι υπαρξιακές του αναζητήσεις, αλλά και για τους φαν του συγκροτήματος οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σημαντικότερα τραγούδια των Μπιτλς. Η συνέντευξη αυτή φιλοξενείται στο βιβλίο «Τζον Λένον και Γιόκο Όνο: Η τελευταία συνέντευξη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος στον επίλογο της αμερικανικής έκδοσης: «Μίλησα μαζί του στο τηλέφωνο, μια ακόμη φορά μετά τη συνέντευξη. Tον κάλεσα στο σπίτι του, αν και ήξερα ότι ποτέ δεν απαντούσε ο ίδιος, ούτε έβγαινε στο τηλέφωνο. Σε εκείνο το τηλεφώνημά μου όμως ο ψίθυρός του τον πρόδωσε. “Είσαι έξυπνος”, μου είπε. Μετά τις συνηθισμένες ερωτήσεις, ο Τζον μού θύμισε ότι πρέπει να συναντηθούμε τον Δεκέμβριο για να γράψω για το περιοδικό όσα τραγούδια δεν πρόλαβα κατά τη συνέντευξή μας.

Ευχηθήκαμε ο ένας στον άλλον τα καλύτερα, μου είπε ότι ανυπομονεί να με ξανασυναντήσει κι εγώ τον ευχαρίστησα. Στις 7 Δεκεμβρίου, με κάλεσε η Γιόκο για να μου πει ότι ήταν πολύ ευχαριστημένη από τη συνέντευξή μας, το ίδιο και ο Τζον. Είχαμε αγγίξει τα standards που είχαν θέσει για το αποτέλεσμα. Μια μέρα μετά, στις 8 Δεκεμβρίου, ο Λένον “έφυγε”».

Τη μετάφραση του έργου ανέλαβε ο Σωτήρης Κακίσης, ενώ το εξώφυλλο σκιτσάρισε η Αικατερίνη Κασσίμη. Στις 104 σελίδες αυτού του βιβλίου διαγράφονται η γέννηση, η εξέλιξη και η δύση της καριέρας ενός από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα που υπήρξαν ποτέ, καθώς ακόμη οι περιπέτειες, οι έρωτες και οι παγίδες της τύχης, σε ένα παιχνίδι που όμοιό του δεν υπήρξε.

Info

«Τζον Λένον και Γιόκο Όνο: Η τελευταία συνέντευξη»

Εκδόσεις Βακχικόν

Συγγραφέας: Ντέιβιντ Σεφ

Μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση