Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, σε συνδυασμό με τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη…φαίνεται ότι επηρέασαν αρνητικά και “πάγωσαν” την αγοραστική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα.

Οι καταστηματάρχες που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις ημέρες των γιορτών, δεν έχουν μείνει μέχρι τώρα ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την αγοραστική διάθεση των καταναλωτών, οι οποίοι ψώνισαν τα απολύτως απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά και τα δώρα των δικών τους ανθρώπων.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο νησί και οι καταιγίδες που σημειώθηκαν αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για τους Ηρακλειώτες, οι οποίοι δεν κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης και προτίμησαν να καθίσουν στη θαλπωρή που προσφέρει το σπίτι τις γιορτινές αυτές ημέρες.

Ωστόσο βασική προυπόθεση για να προχωρήσουν σε αγορές οι καταναλωτές αποτελούν και τα χρήματα, τα οποία φέτος είναι λιγοστά, καθώς οι υποχρεώσεις τρέχουν και οι φόροι περιμένουν για να αποπληρωθούν.

Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται στους υπολογισμούς της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, βάσει των οποίων, ο εορταστικός τζίρος των εμπορικών καταστημάτων φέτος θα διαμορφωθεί περιπου στα 4 δισ. ευρώ έναντι 4,095 εκατ. ευρώ το 2015.

Σε επίπεδο εξαετίας, δε, οι απώλειες είναι της τάξης των 2,43 δισ. ευρώ καθώς το 2009 ο εορταστικός τζίρος ήταν ύψους 6,43 δισ. ευρώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση