HomeΚΟΣΜΟΣ«Εμπιστευτική» ενημέρωση στον Τραμπ «υπόσχεται» το Ισραήλ για το ψήφισμα του ΟΗΕ

«Εμπιστευτική» ενημέρωση στον Τραμπ «υπόσχεται» το Ισραήλ για το ψήφισμα του ΟΗΕ

Εξοργισμένος ο Νετανιάχου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ισραήλ θα ενημερώσει εμπιστευτικά την νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το ρόλο που είχαν οι ΗΠΑ στη διαδικασία για την ψήφιση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καταδίκασε τις εποικιστικές δραστηριότητες των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου Ισραηλινού αξιωματούχου στο CNN.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, γίνεται ξεκάθαρο, κυρίως από αραβικές πηγές, ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε μυστικό ρόλο στον καθορισμό της κάθε λεπτομέρειας του ψηφίσματος, σε συνεργασία με τους Παλαιστίνιους.

Αξιωματούχοι του Ισραήλ, έχουν ασκήσει δημόσια και δριμεία κριτική στη κυβέρνηση Ομπάμα, τονίζοντας ότι υπό τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και του επιτελείου του άσκησε πιέσεις για την ψήφιση της απόφασης. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος απορρίπτει την κριτική αυτή που του ασκείται από το Τελ Αβίβ.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός αξιωματούχος τονίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε ν’ αποκρύψει την εμπλοκή της μέσω της απαίτησης του Παλαιστίνιου αξιωματούχου Σάεμπ Ερεκάτ, για την κατάθεση του σχεδίου του ψηφίσματος από την Αίγυπτο ως χώρας-εκπροσώπου του Αραβικού Συνδέσμου. Η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου να ενισχυθεί η αληθοφάνεια των ισχυρισμών για τη μη εμπλοκή της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την άποψη των Ισραηλινών αξιωματούχων.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι ακόμη και μετά την απόφαση των Αιγυπτίων ν’ αποσύρουν το σχέδιο της απόφασης, η αμερικανική κυβέρνηση συνέχισε την άσκηση πιέσεων σε άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να το αποδεχτούν, ενώ η εισαγωγή του είχε γίνει από τέσσερις άλλες χώρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ την Κυριακή, ασκώντας σφοδρή κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να μην αξιοποιήσει τη δυνατότητα άσκησης βέτο που έχει αναφορικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο αναφερόμενο όργανο του ΟΗΕ. “Έχουμε στη διάθεσή μας αδιαμφισβήτητες πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Ομπάμα βοήθησε πραγματικά στην προώθηση της απόφασης αυτής, ενώ βοήθησε και στη συγγραφή του προσχεδίου της απόφασης. Οι πηγές μας προέρχονται από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και τον αραβικό κόσμο,” δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού την Κυριακή στο CNN.

Παρά την απόφαση, το Ισραήλ προχωρεί κανονικά την υλοποίηση των προγραμμάτων του για την κατασκευή εκατοντάδων κατοικιών στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δήμου της πόλης. “Η πόλη θα συνεχίσει με όλα τα μέσα που διαθέτει ακολουθώντας τα σχέδια για την ανάπτυξη της πρωτεύουσάς μας και, σύμφωνα με την οικιστική νομοθεσία, για το καλό όλων των κατοίκων της,” δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του δήμου της Ιερουσαλήμ Ρέιτσελ Γκρίνσπαν. Τα σχέδια που έχουν καταρτιστεί προβλέπουν την κατασκευή 390 κατοικιών, σε δύο γειτονιές στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Οι ΗΠΑ προτίμησαν να απέχουν από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη διπλωματική πρακτική που ασκούσαν, μέσω της άσκησης βέτο στα προσχέδια αποφάσεων που ήταν επικριτικά έναντι του Ισραήλ.

Από την άλλη μεριά, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές των δέκα χωρών που υποστήριξαν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ οι διπλωμάτες δε συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Ο ίδιος έχει δώσει εντολές από προχθές στο ΥΠΕΞ του Ισραήλ για τον προσωρινό περιορισμό του πλαισίου συνεργασίας με τις 12 χώρες – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που τάχθηκαν υπέρ της υιοθέτησης της απόφασης την περασμένη Παρασκευή.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση