HomeHL-WorldΤο Ισραήλ διακόπτει τις επαφές με 12 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Ισραήλ διακόπτει τις επαφές με 12 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Μετά το ψήφισμα για τους εποικισμούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μαίνεται το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ του Ισραήλ και του ΟΗΕ μετά την ψήφιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την υιοθέτηση του σχεδίου απόφασης που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Έπειτα από την απόφαση, την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», το Ισραήλ φέρεται να αποφάσισε την προσωρινή διακοπή στις επαφές με δώδεκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το CNN που επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμων Ισραηλινών αξιωματούχων, το Ισραήλ πρόκειται να αναστείλει την συνεργασία του με τις πρεσβείες 12 από τα 14 κράτη-μέλη, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Αγκόλα, η Ουρουγουάη, η Σενεγάλη, η Κίνα, η Ουκρανία, η Αίγυπτος, η Ισπανία και η Νέα Ζηλανδία.

Οι αξιωματούχοι εξήγησαν πως οι υπουργοί Εξωτερικών και οι πρέσβεις από τις παραπάνω χώρες δεν θα έχουν τη δυνατότητα συνάντησης με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου και δε θα γίνονται δεκτοί στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Εντούτοις, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ διέψευσε το δημοσίευμα με εκπρόσωπό του να το χαρακτηρίζει «απλώς αναληθές» και να προσθέτει πως «συζητάμε να περιορίσουμε προσωρινά τη συνεργασία με τις πρεσβείες και τις επισκέψεις επισήμων».

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ επέλεξαν την αποχή στο ψήφισμα και δεν άσκησαν βέτο, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ότι έστησε μία «επαίσχυντη ενέδρα» στον σύμμαχο των ΗΠΑ.

«Είπα στον Τζον Κέρι ότι οι φίλοι δεν πηγαίνουν τους φίλους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η επίμαχη απόφαση του ΟΗΕ είναι το «κύκνειο άσμα ενός κόσμου προκατειλημμένου απέναντι στο Ισραήλ».

Θέλοντας να «χτυπήσει» τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, πρόσθεσε πως ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή και όπως είπε και ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτό πρόκειται να γίνει γρηγορότερα απ’ ό,τι πιστεύουν κάποιοι. Σε αυτήν την καινούργια εποχή όσοι προσπαθούν να βλάψουν το Ισραήλ θα πληρώνουν βαρύ τίμημα», τόνισε.

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ριάντ Μάλκι, είπε πως είναι υποκριτικό εκ μέρους του Νετανιάχου να υποστηρίζει πως η απόφαση τάσσεται κατά του Ισραήλ.

«Το ψήφισμα αφορά στη δραστηριότητα εποικισμών, την επίλυση δύο κρατών και τον τερματισμό της κατοχής. Ο Νετανιάχου με τις δηλώσεις και τις ενέργειές του απομονώνει το Ισραήλ για χάρη των εποικισμών», είπε ο Μάλκι.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση