HomeHL-WorldΤουρκία: Ξεκινά η πρώτη δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος

Τουρκία: Ξεκινά η πρώτη δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος

Στο εδώλιο 29 τούρκοι αστυνομικοί που αντιμετωπίζουν ισόβια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται για πρώτη φορά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος 29 τούρκοι αστυνομικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για μη τέλεση των καθηκόντων τους τη νύχτα της 15ης Ιουλίου και κατά συνέπεια συμμετοχή στο πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η δίκη διεξάγεται στη μεγαλύτερη δικαστική αίθουσα της χώρας, χωρητικότητας περίπου 1.000 ατόμων, απέναντι από τις φυλακές Σιλιβρί, στην Κωνσταντινούπολη.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Εάν οι κατηγορούμενοι καταδικαστούν, 21 από αυτούς αντιμετωπίζουν τρις ισόβια κάθειρξη, ενώ οι υπόλοιποι ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Πέντε μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, κατά την οποία 270 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.000 τραυματίστηκαν, είναι η πρώτη σημαντική δίκη η οποία λαμβάνει χώρα. Πρόκειται να ακολουθήσουν πολλές ακόμη, κυρίως στις 20 Φεβρουαρίου, στη Μούγλα, στη Νοτιοδυτική Τουρκία, όπου θα δικαστούν 47 άτομα με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας τού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνολικά, από τον περασμένο Ιούλιο έχουν συλληφθεί 41.000 άτομα. Όλοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση