HomeHL-9Πρόγραμμα και οικονομία θα βγουν εκτός στόχων αν δεν κλείσει η αξιολόγηση

Πρόγραμμα και οικονομία θα βγουν εκτός στόχων αν δεν κλείσει η αξιολόγηση

Αγωνία στην κυβέρνηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στροφές ετοιμάζονται να ανεβάσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο αμέσως μετά τις γιορτές, οπότε και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις -σε όλα τα επίπεδα- με στόχο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να μην οδηγηθεί το Πρόγραμμα και η οικονομία εκτός στόχων.

Η παράταση αυτής της εκκρεμότητας θέτει εκ των πραγμάτων σε αναμονή τους κυβερνητικούς προκαλώντας τους  άγχος. Ουδείς άλλωστε μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, αν και από το Μαξίμου επιμένουν να λένε πως θα μπορέσει να βρεθεί «σημείο ισορροπίας». Και παραπέμπουν στις δηλώσεις Μοσκοβισί, οτι είναι εφικτό η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.

«Πολιτικό ζήτημα η διαφωνία με το ΔΝΤ – επανέρχεται ο «κόφτης»»

Κυβερνητικές πηγές πάντως, υπογραμμίζουν ότι ο λόγος που η αξιολόγηση μένει ανοιχτή είναι γιατι «υπάρχει πολιτικό ζήτημα διαφωνίας με το Ταμείο», το οποίο ζητά μετ´επιτάσεως λήψη μέτρων για μετά το 2018.

Η Αθήνα έχει κάνει ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νέα μέτρα. Με αποτέλεσμα, να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκριθεί η λύση ενός μηχανισμού που θα μπορεί να ενεργοποιείται σε περίπτωση που καταγράφονται δημοσιονομικές αποκλίσεις και που «θα εγγυάται την επίτευξη των στόχων». Όπως ακριβώς συνέβη και στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

«Εκτεθειμένη η ΝΔ»

Με φόντο τα παραπάνω και το ότι ξεπάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, μετά την επιστολή Τσακαλώτου, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αισθάνονται πως έχουν κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Εξ’αυτού του λόγου η επιθετική ρητορική τους απέναντι στη Νέα Δημοκρατία κλιμακώνεται από δω και στο εξής. » Είναι εκτεθειμένη η ΝΔ και γιατι καταψήφισε το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους και γιατι πήρε το μέρος των πιο τιμωρητικών από τους δανειστές», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές, προϊδεάζοντας για σκληρό ροκ σε όλα τα επίπεδα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση