HomeHL-GreeceΜουζάλας: Από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να φεύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά

Μουζάλας: Από τον Απρίλιο θα αρχίσουν να φεύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά

Έως 25.000 θα μείνουν στην Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, με βάση τα νομικά δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας.

Την κυβέρνηση βαραίνει η ενσωμάτωση των 20.000-25.000 προσφύγων που θα μείνουν στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνέντευξή του στην «Αυγή», αναφέροντας ότι παράλληλα με την απομάκρυνση θα ξεκινήσει και το πλάνο που προβλέπει τη μετεγκατάσταση 2.000-2.500 ατόμων τον μήνα σε χώρες της ΕΕ.

Εως τις 15 Ιανουαρίου κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν θα μένει σε σκηνές, διαβεβαίωσε ο κ. Μουζάλας, σημειώνοντας ότι θα ζουν σε στεγασμένους χώρους με εξασφαλισμένη θέρμανση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τροφή.

Ακόμη, προανήγγειλε ότι στόχος είναι να ελαττωθούν από τον Φεβρουάριο τα συσσίτια και να καταβάλλονται μετρητά «ώστε οι φιλοξενούμενοι να μπορούν να ψωνίζουν και να μαγειρεύουν μόνοι τους σαν μια ελάχιστη απόδοση αξιοπρέπειας σε αυτούς τους ανθρώπους».

Πλειονότητα οι οικονομικοί μετανάστες

Ο κ. Μουζάλας παραδέχθηκε ότι η πλειονότητα αυτών που φτάνουν πλέον στα νησιά είναι οικονομικοί μετανάστες, που δεν έχουν προοπτική να εξασφαλίσουν άσυλο ή να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, κάνοντας λόγο για δύσκολη κατάσταση στα νησιά.

Αυτή γίνεται ακόμη δυσκολότερη, δήλωσε ο υπουργός, καθώς οι μετανάστες που έρχονται τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιούν το τρικ του ασύλου ώστε αρχικά να μην επιστρέψουν στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να επιθυμούν να παραμείνουν και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ψάχνουν διέξοδο μέσω παράνομων κυκλωμάτων να διαφύγουν προς τη Δύση.

Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί, εξηγεί ο υπουργός, «πυροδοτούν καθημερινές εντάσεις, μικροεγκληματικότητα και παραβατικότητα, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα». Για να ηρεμήσει η κατάσταση και σταδιακά να εξομαλυνθεί, τόνισε, το υπουργείο προσανατολίζεται στη δημιουργία μικρών κέντρων κράτησης ατόμων με παραβατική συμπεριφορά και νέων χώρων για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση