HomeHL-WorldΑντιδράσεις στην Τουρκία για απομάκρυνση αγάλματος του Κεμάλ Ατατούρκ

Αντιδράσεις στην Τουρκία για απομάκρυνση αγάλματος του Κεμάλ Ατατούρκ

Το άγαλμα βρισκόταν στην πόλη Ρίζε (Ριζούντα)

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η απομάκρυνση του αγάλματος του Κεμάλ Ατατούρκ από την κεντρική πλατεία της πόλης Ρίζε (Ριζούντα) της βορειοανατολικής Τουρκίας, ιδιαίτερης πατρίδας και προπύργιο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε έντονη διαμάχη σε όλη την χώρα.

Οι αρχές προχώρησαν, εν μέσω συγκέντρωσης διαδηλωτών την Πέμπτη το πρωί στην μεταφορά του αγάλματος του πατέρα της τουρκικής δημοκρατίας από την κεντρική πλατεία της παράκτιας πόλης στην Μαύρη Θάλασσα, στον προαύλιο χώρο του κυβερνείου της επαρχίας.

Τα τελευταία χρόνια, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας έχει προβεί σε τροποποιήσεις κανόνων που εγγυώνται τον κοσμικό χαρακτήρα του σύγχρονου τουρκικού κράτους που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1923, προκαλώντας κάθε φορά κύμα επικρίσεων εκ μέρους της κοσμικής αντιπολίτευσης.

«Προσπαθούν να διαγράψουν τον Ατατούρκ από την μνήμη της Ρίζε» δήλωσε ο Ομερ Τοπράκ, πρόεδρος του συλλόγου για την προώθηση της κεμαλικής σκέψης, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet.

Ο Τοπράκ μαζί με τον Σαλτούκ Ντενίζ αξιωματούχο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση) στην επαρχία συμμετείχαν στην διαδήλωση κατά την μεταφορά του αγάλματος.

«Πριν θέλανε να απομακρύνουν το άγαλμα αντικαθιστώντας το με ένα ποτήρι τσαγιού», τόνισαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι σε μια ιδέα της δημοτικής αρχής τον περασμένο χρόνο, που τελικώς εγκαταλείφθηκε λόγω κατακραυγής.

Η αρχή αντ’ αυτού αποφάσισε να στήσει ένα μνημείο για θύματα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για την Ρίζε», τόνισε ο Τοπράκ, σε μια φράση που διαδόθηκε ευρέως από χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εξέφραζαν την αποδοκιμασία τους για την απόφαση.

Ο Τοπράκ προειδοποίησε μάλιστα ότι οι διαδηλωτές θα επαναφέρουν το άγαλμα στην θέση του στην πλατεία, αν οι τοπικές αρχές δεν αποσύρουν το σχέδιο τους.

Ο δήμαρχος της Ρίζε, εκλεγμένος με το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ρεσάτ Κασάπ απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι το άγαλμα του Κεμάλ τοποθετήθηκε μπροστά από τα γραφεία του κυβερνείου, καθώς εκεί θα πραγματοποιούνται οι επίσημες εκδηλώσεις.

«Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι από τις προσπάθειες κάποιων (…) που ψάχνουν για κρυμμένους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση», τόνισε με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμαρχος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση