HomeHL-EconomyΤσακαλώτος: «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» η κυβέρνηση

Τσακαλώτος: «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» η κυβέρνηση

Συνέντευξη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων παρομοιάζει την κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξηγώντας ότι προσπαθεί όπως η ηρωίδα στο βιβλίο του Λούις Κάρολ να μετασχηματιστεί.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών δηλώνει: «Δεν αποκτούμε «μαγικές ιδιότητες» αλλά χωρίς να αλλάζουμε απόψεις, προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που κάποιες φορές μας ξεπερνούν».

Ο υπουργός Οικονομικών θέτει ως ορόσημο το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου εκφράζοντας την ελπίδα εκεί να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό κενό εντός του προγράμματος, η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτή η συμφωνία τον Ιανουάριο τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσει ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας.

Στην ερώτηση αν οι εξαγγελίες Τσίπρα μπλόκαραν την πορεία της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσακαλώτος απαντά: «Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που δεν θέλουν να είναι «γενναιόδωρα» με τη ρύθμιση του χρέου, αν και δεν ζητάνε να νομοθετήσουμε τώρα μέτρα για το τέλος του προγράμματος. Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι ζητάει πιο γενναία μέτρα για το χρέος – αν και πείθει όλο και λιγότερο γι’ αυτό – αλλά θέλει και τη νομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων. Προφανώς δεν αποτελεί σημείο ισορροπίας για εμάς να μην έχουμε ελάφρυνση χρέους και να αναγκαστούμε να νομοθετήσουμε μέτρα…» .

Όσον αφορά στο ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία και χωρίς αυτό, ενώ το κατηγορεί ότι έχει παράλογες αξιώσεις που βασίζονται σε αυθαίρετους υπολογισμούς.

Εξομολογείται, ακόμα, ότι θα άλλαζε πολλά πράγματα αν γύριζε πίσω στο χρόνο παραπέμποντας, ωστόσο, «στα απομνημονεύματα μου» αλλά και ότι είναι πολλές οι φορές που έχει φτάσει στο σημείο να πει «άι σιχτίρ πια» κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές «αλλά συνήθως δείχνω αυτοσυγκράτηση».

Σε ερώτηση για το ευρώ δύο ταχυτήτων αναφέρει ότι «δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο» και στέλνει ένα μήνυμα στον Βόλφγκανκ Σόιμπλε με το παλιό ρητό «να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση