HomeHL-WorldΜέρκελ: «Όχι» σε μυστικά deals με τη Βρετανία πριν το Brexit

Μέρκελ: «Όχι» σε μυστικά deals με τη Βρετανία πριν το Brexit

Σχόλιο του Bloomberg

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιδιώκει να ακολουθήσει αυστηρότερη στάση απέναντι στο Brexit, καθώς θεωρεί ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ευάλωτες στην όποια προσπάθεια από βρετανικής πλευράς να πετύχει συμφωνίες πρόσβασης στην αγορά ενόψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών με Γερμανούς βουλευτές, η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες μπορεί να πιέσουν για τέτοιου είδους συμφωνίες με τη βρετανική κυβέρνηση κι ότι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αντιταχθούν σε αυτές. Συγκεκριμένα, όπως φέρεται να είπε η Καγκελάριος, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί σε βρετανικές τράπεζες να κάνουν μπίζνες στην ΕΕ με αντάλλαγμα την παροχή πρόσβασης στη βρετανική αγορά για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, τα σχόλια αυτά καταδεικνύουν τις ανησυχίες της Γερμανίας ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι μπορεί να προσπαθήσει να παρακάμψει τις υπόλοιπες 27 κυβερνήσεις της ΕΕ, αναζητώντας πλεονεκτήματα σε κάθε κλάδο ξεχωριστά, πριν καλά – καλά ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Βrexit.

«Η Μέρκελ σωστά προειδοποιεί να μην γίνονται ειδικές συμφωνίες για μεμονωμένες βιομηχανίες», αναφέρει ο Χέριμπερτ Χίρτε, βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ευνοϊκή μεταχείριση για κάποιους».

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρκέστηκε να πει ότι η θέση της Καγκελαρίου για το Brexit παραμένει αμετάβλητη: ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποδεχτεί την αρχή της ΕΕ για ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών ώστε να έχουν πλήρη πρόσβαση στην αγορά.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση