HomeHL-WorldΑπό το 2010 έκλεβε φορτηγά ο μακελάρης του Βερολίνου

Από το 2010 έκλεβε φορτηγά ο μακελάρης του Βερολίνου

Καταζητείται για 100.000 ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πλούσιο ποινικό μητρώο, με καταδίκες για ληστείες και βιαιοπραγίες έχει ο 24χρονος Τυνήσιος Ανίς Άμρι, ο φερόμενος ως Νο.1 ύποπτος για την πολύνεκρη επίθεση με νταλίκα στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία προκαλεί επίσης η αποκάλυψη ότι ο Άμρι βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία έως και λίγο πριν το χτύπημα στην Μπράιτχαιντπλατς.

Ωστόσο, παρόλο που οι αρχές τον θεωρούσαν ύποπτο για εξτρεμιστική δράση, δεν κατάφεραν να τον απελάσουν από τη χώρα λόγω των ελλιπών στοιχείων ταυτότητάς του και λοιπών επίσημων εγγράφων. Μάλιστα, τα στοιχεία αυτά που χρειάζονταν οι Γερμανοί για να διώξουν τον Άμρι, κατά μια ειρωνική σύμπτωση, έφτασαν από την Τυνησία εχθές, δηλαδή δύο ημέρες μετά από το μακελειό στο κέντρο του Βερολίνου.

Μετά από το χτύπημα και αφού επικηρύχθηκε ο Ανίς Άμρι, οι αρχές της Τυνησίας διενήργησαν έρευνες στον φάκελό του καθώς και στο μητρώο της δεκαμελούς οικογένειάς του. Αποκαλύφθηκε ότι ήδη από το 2010 ο Άμρι είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση από δικαστήριο της πόλης Καϊρουάν επειδή είχε κλέψει ένα φορτηγό. Από τότε, δηλαδή 6 χρόνια πριν από την επίθεση στο Βερολίνο, ο Άμρι θεωρούνταν βίαιος και επικίνδυνος.

Το 2011, όταν ξέσπασαν οι εκτεταμένες ταραχές στην Τυνησία μετά από την πτώση του δικτάτορα Μπεν Άλι, ο Άμρι εγκατέλειψε τη χώρα μαζί με περίπου 40.000 συμπατριώτες του και αναζήτησε καταφύγιο στην Ευρώπη. Έφτασε στην Ιταλία, όπου διέμεινε για λίγο καιρό σε κέντρο υποδοχής ανήλικων προσφύγων στη νήσο Λαμπεντούζα. Σύντομα όμως συνελήφθη από την ιταλική αστυνομία στο Μπελπάσο, κοντά στην Κατάνια της Σικελίας. Κατηγορούμενος για βιαιοπραγίες, πρόκληση υλικών ζημιών, εμπρησμούς, κλοπές και σωματικές βλάβες, ο Άμρι καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση. Ως εγκάθειρκτος συνέχισε να εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά, ενώ εικάζεται ότι μέσα στη φυλακή ήρθε σε επαφή με ακραία ισλαμιστικά στοιχεία και άρχισε να προετοιμάζεται πνευματικά για να αναλάβει ενεργό δράση σαν Τζιχαντιστής τρομοκράτης αφού εξέτιε την ποινή του.

Οι ιταλικές αρχές ήθελαν να απαλλαγούν το ταχύτερο δυνατόν από κάποιον σαν τον Άμρι και τότε όμως η επιστροφή του στην Τυνησία ήταν πρακτικά ανέφικτη. Οι Τυνήσιοι δεν τον δέχονταν, επικαλούμενοι έλλειψη επαρκών στοιχείων, οπότε οι ιταλικές αρχές απλώς τον εξεδίωξαν από τη χώρα, μέσω του Κέντρου Απελάσεων στο Τράπανι. Και εννοείται ότι εκ των υστέρων, κατόπιν της τραγωδίας στο Βερολίνο, οι Ιταλοί ήταν απρόθυμοι να επιβεβαιώσουν ότι έτσι έγιναν τα πράγματα, αν και τελικά αναγκάστηκαν να το παραδεχτούν μόλις την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.

Πώς τον έχασαν οι Γερμανοί μέσα από τα χέρια τους

Ο Ανίς Άμρι έφτασε στη Γερμανία προς το τέλος του 2015, αιτούμενος ασύλου. Διατηρούσε μια κάπως τακτική επικοινωνία με την οικογένειά του, τηλεφωνόντας 3-4 φορές το μήνα. Μέσω facebook μιλούσε με τα αδέλφια του και «έμοιαζε χαρούμενος» όπως είπαν στα ΜΜΕ που προσέγγισαν την οικογένεια μετά από το μακελειό στο Βερολίνο. Παρόλ’ αυτά, το τελευταίο διάστημα ο Άμρι είχε εξαφανιστεί, διακόπτοντας κάθε επαφή με τους οικείους του στην Τυνησία. Σήμερα, Πέμπτη, μάλιστα, έχει τα γενέθλιά του καθώς γίνεται 24 ετών.

Παρόλο που ο Ανίς Άμρι καταζητείται επ’ αμοιβή και με διεθνές ένταλμα σύλληψης, κάτι που δεν συνηθίζεται λόγω των εμποδίων που θέτει η προστασία προσωπικών δεδομένων, οι γερμανικές αρχές επισημαίνουν ότι ενδέχεται τελικά να μην είναι αυτός ο δράστης του φονικού χτυπήματος. Επί του παρόντος είναι απλώς ο κύριος ύποπτος, βάσει της άδειας παραμονής του. Το σχετικό έγγραφο βρέθηκε κατά την έρευνα στην καμπίνα του μοιραίου φορτηγού.

Επιπλέον ένταση στη συζήτηση για την υποτιθέμενη χαλαρότητα της πολιτικής Μέρκελ έναντι των προσφύγων προσθέτει η αποκάλυψη ότι ο Ανίς Άμρι απασχολούσε την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γερμανίας επί μήνες πριν από την επίθεση της Δευτέρας. Τον περασμένο Μάρτιο υπήρχε πληροφορία ότι ο Άμρι μάλλον ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα, ξεκινώντας από μια ένοπλη ληστεία ώστε να εξοικονομήσει χρήματα προκειμένου να αγοράσει αυτόματα πυροβόλα. Η αίτησή του για άσυλο απορρίφθηκε από το γερμανικό κράτος τον Ιούνιο, και πάλι όμως η απέλασή του ήταν αδύνατη, καθώς η Τυνησία δεν τον αναγνώριζε ως πολίτη της. Ο Άμρι δεν είχε κανονικό διαβατήριο και αντ’ αυτού του χορηγήθηκε άδεια προσωρινής διαμονής στη Γερμανία.

Και ενώ γίνονταν χρονοβόρες συνεννοήσεις ανάμεσα στους Γερμανούς και Τυνήσιους αρμοδίους, η αντιτρομοκρατική παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις του Άμρι, ιδιαίτερα αφού έγινε γνωστό ότι είχε επαφές με τον Αμπού Βαλάα, έναν φονταμενταλιστή κήρυκα του Ισλάμ. Οι γερμανικές αρχές είχαν θέσει τον Βαλάα υπό περιορισμό τον Νοέμβριο, καθώς φαινόταν ότι στρατολογούσε μαχητές για το ISIS. Παρόλ’ αυτά, σε ό,τι αφορούσε στον Άμρι οι Γερμανοί δεν είχαν βρει τίποτε άλλο εκτός από τη δράση του ως εμπόρου μικρο-ποσοτήτων ναρκωτικών στη γειτονιά του Κρόιτσμπεργκ, στο Βερολίνο.

Τον Νοέμβριο η περίπτωση Ανίς Άμρι συζητήθηκε σε μια ευρεία σύσκεψη των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών σε τοπικό αλλά και ομοσπονδιακό επίπεδο. Μολονότι υπήρχαν υποψίες για δεσμούς του Τυνήσιου με τζιχαντιστικούς κύκλους, εφόσον δεν είχε προκύψει κάποιο άμεσα ενοχοποιητικό δεδομένο, αποφασίστηκε η παύση της συνεχούς παρακολούθησής του. Τον Δεκέμβριο ο Άνις Άμρι εξαφανίστηκε τελείως από το «ραντάρ» των γερμανικών αρχών.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση