HomeHL-GreeceΑντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τον χωροταξικό σχεδιασμό

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τον χωροταξικό σχεδιασμό

Σειρά τροπολογιών προανήγγειλε ο Σταθάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, να προαναγγέλλει την κατάθεση μέχρι το βράδυ, σειρά τροπολογιών που ρυθμίζουν θέματα τα οποία έχουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και πρέπει όπως είπε, να ψηφιστούν μέχρι τις 31/12/2016, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρώτη συζήτηση του χωροταξικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί αύριο.

Παράλληλα, ο Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε σημαντική την κατάθεση δύο τροπολογιών του υπουργείου του, που αφορούν την βελτίωση λειτουργίας της αγοράς πετρελαιοειδών και την αποτίμηση των φαρμάκων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν επί της αρχής του το νομοσχέδιο, αποδίδοντας μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση, προχειρότητα και ιδεοληπτικές πολιτικές που αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέκρινε την τακτική της ΝΔ, κάνοντας λόγο για εμμονή της στην καταστροφολογία και τονίζοντας ότι «παρ’ ότι οι ονειρικές της διατυπώσεις έχουν επανειλημμένα διαψευστεί επιμένει να τις επαναφέρει».

Ο Γιώργος Σταθάκης, μίλησε ακόμα για 4 βασικούς άξονες στους οποίους βασίζεται η οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Την δημοσιονομική σταθερότητα, την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την ενίσχυση ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος και κυρίως της νεανικής επιχειρηματικότητας, και την στήριξη των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Ακόμα, μίλησε για αντιμετώπιση της ύφεσης, σημειώνοντας ότι ήταν οριακή έως μηδενική το 2015, σημείωσε ότι το 2016 ήταν χρονιά πλήρους σταθεροποίησης και με θετικό πρόσημο το δεύτερο εξάμηνο ενώ εκτίμησε ότι το 2017 η χώρα θα πάει ακόμα καλύτερα.

«Αυτά είναι τα οικονομικά δεδομένα από μια οικονομική πολιτική με συνοχή και αξιοπιστία και απέχουν πολύ από αυτά που κατηγορούμαστε περί ανίκανης, καταστροφολογικής και ιδεοληπτικής κυβέρνησης», επεσήμανε.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος αντέτεινε ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του δημιουργεί καλύτερες προοπτικές για τους επενδυτές.

«Εισάγει σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ένα πλαίσιο κανόνων, πάνω στο οποίο διαμορφώνονται οι κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού με μέριμνες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», τόνισε.

Ακόμα, δεσμεύτηκε ότι οι προδιαγραφές για τα τοπικά και τα ειδικά χωρικά σχέδια θα δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο του 2017 και τον Φεβρουάριο θα ακολουθήσουν τα περιφερειακά, καθώς και ότι μέχρι τον Μάρτιο θα εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα για την διαδικασία έγκρισης και τροποποίησης των σχεδίων.

Για αναχρονιστική, γραφειοκρατική και βαθειά κρατικίστικη αντίληψη της κυβέρνησης, που αποθαρρύνει και αποτρέπει τους επενδυτές, έκανε λόγο η ΝΔ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Κεφαλογιάννης, υποστήριξε ότι «η πολιτική Τσίπρα υπονομεύει την ανάπτυξη», ενώ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θέτει ψευτοδιλήμματα καλώντας την ΝΔ να απαντήσει αν είναι με την κοινωνία ή τους δανειστές».

«Η εικόνα στους δανειστές και στην ΕΕ είναι ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο καλύτερος, γιατί υπογράφει τα πάντα», ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι, «δεν έχει πειστική παραγωγική οικονομική πολιτική, που θα απαντά στα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.

«Με την ίδια άνεση που περιγράφετε τις αυταπάτες σας, με την ίδια άνεση οδηγείτε και τη χώρα σε ένα απόλυτα αδιέξοδο δρόμο, στο τέλος του οποίου θα έχει μια ταμπέλα που θα γράφει απαγορεύονται οι επενδύσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», υποστήριξε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο βάζει νάρκη στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας» και ζήτησε την απόσυρση του.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ενώ επιτέθηκε τόσο στη σημερινή όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες, όπως είπε, στηρίζουν μαζί τις μνημονιακές πολιτικές.

Για ένα ακόμα αντιλαϊκό νομοσχέδιο, που έχει μοναδικό στόχο την στήριξη και ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος της χώρας και των πολιτών της, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Επείγει να αντιμετωπίσουμε τη βαθειά εμπεδωμένη κουλτούρα της αυθαίρετης δόμησης», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ενώ έκανε λόγο για «αποσπασματικές ρυθμίσεις με αμφίβολο αποτέλεσμα».

Κατά του «οπισθοδρομικού νομοσχεδίου», όπως το χαρακτήρισε, τάχθηκε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθεστωτική αντίληψη.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «προχωρά σε έναν αναγκαίο χωροταξικό σχεδιασμό ενισχύοντας την βιώσιμη ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.

Για επανάληψη προηγούμενων αναποτελεσματικών και ανεφάρμοστων νόμων, μίλησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καρράς.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι, με τις νέες ρυθμίσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει ένα δύσκαμπτο μη εφαρμόσιμο χωροταξικό σύστημα, που είχε στόχο την πελατειακή εξυπηρέτηση.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και της καταλόγισε «ξύλινο λόγο» και «μεγάλα λόγια που φτάνουν στα όρια της δημαγωγίας».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση