HomeHL-9Υπεγράφη το δάνειο για το παλιό σχολείο Φινοκαλιάς

Υπεγράφη το δάνειο για το παλιό σχολείο Φινοκαλιάς

Στην Πρυτανεία του Παν/μίου Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπεγράφη το χρησιδάνειο για την παραχώρηση του παλιού Δημοτικού σχολείου Φινοκαλιά, κατά την συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης (17/12), ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός , ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής κ. Οδυσσέας Ζώρας, παρουσία της Πρoέδρου του τμήματος Χημείας και Δ/ντριας του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών κ.Μαρίας Κανακίδου, και της αντιδημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Αφροδίτης Βαρκαράκη.

fotografia-2-2

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης που υπογράφηκε η διάρκεια παραχώρησης του «σχολείου Φινοκαλιά καθώς και του περιβάλλοντος χώρου του» ορίστηκε στα τριάντα (30) έτη, ενώ το συγκεκριμένο ακίνητο, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία του «κέντρου ενημέρωσης για το κλίμα και το περιβάλλον» καθώς προσφέρεται ώς χώρος εργασίας των ερευνητών και διοργάνωσης σεμιναρίων και προβολής του έργου τους.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, θα φροντίσει για την επισκευή-αποκατάσταση και τις αναγκαίες διαμορφώσεις στο παραχωρούμενο ακίνητο και στον περιβάλλοντα χώρο, σύμφωνα με τις ανάγκες του κέντρου ενημέρωσης μέσω εξεύρεσης κονδυλλίων και προγραμμάτων ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης, της Ευρωπαικής Ένωσης, των αρμοδίων υπουργείων, από ιδιώτες αλλά και όπου είναι εφικτό σε συνεργασία εφόσον απαιτηθεί με το δήμο Αγίου Νικολάου.

dscn1009

«Κατά την διάρκεια της παραπάνω συνάντησης, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθεί το γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Εν προκειμένω, η ενίσχυση κοινών αναπτυξιακών δράσεων ειδικότερα σε θέματα περιβάλλοντος, η στήριξη των ερευνητικών δράσεων στον σταθμό περιβαλλοντικών μετρήσεων στον Φινοκαλιά καθώς και η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου Κρήτης στην περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι η δομή που θα δημιουργηθεί αναμένεται να στηρίξει ουσιαστικά το ευρευνητικό έργο που υλοποιείται στον σταθμό του Φινοκαλιά, ενώ διευκρίνησε ότι σε ότι αφορά τις δράσεις για την αποκατάσταση του παλιού σχολείου θα υπάρξει χρηματοδότηση από τον δήμο. Ωστόσο για την κατασκευή ξενώνα που θα χρησιμοποιηθεί για την φιλοξενία Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, θα πρέπει ν΄αναζητηθεί χρηματοδότηση από ευρωπαικό πρόγραμμα.

Εξάλλου σύμφωνα με την ενημέρωση, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανέλαβε την υποχρέωση να συντάξει τις απαιτούμενες μελέτες, που θα τελούν υπό την σύφωνη γνώμη του δήμου και αναμένεται να θα εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα του κράτους.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο δήμος Αγίου Νικολάου, τους τελευταίους μήνες καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για την συνολική αναβάθμιση του χώρου, όπου φιλοξενείται ο σταθμός περιβαλλοντικών μετρήσεων στο Φινοκαλιά, (διαμορφώσεις – τσιμεντοστρώσεις χώρων για την τοποθέτηση υφιστάμενων κοντέινρς, τοποθέτηση δεξαμενής νερού και μεταφοράς του από το δίκτυο,υλοποίηση με την συνδρομή της περιφέρειας του δρόμου βατότητας προς τον σταθμό), ενέργειες που αναμένεται εν πολλοίς να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του σταθμού και στην απρόσκοπτη λειτουργία του.

Ο Περιβαλλοντικός σταθμός ατμοσφαιρικών μετρήσεων στο Φινοκαλιά λειτουργεί από το 1993, είναι μοναδικός στην Ελλάδα, ένας από τους κύριους σταθμούς αναφοράς ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση