HomeHL-WorldΑντέχει η συμμαχία της Μόσχας με την Άγκυρα παρά τις σφαίρες στον Ρώσο πρεσβευτή

Αντέχει η συμμαχία της Μόσχας με την Άγκυρα παρά τις σφαίρες στον Ρώσο πρεσβευτή

Το μήνυμα που στέλνουν Τουρκία-Ρωσία σε ΗΠΑ-ΕΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αεροπλάνα καταρρίπτονται, πρεσβευτές δολοφονούνται, αλλά όταν τα συμφέροντα καλούν Μόσχα και Άγκυρα έχουν δείξει ότι ξέρουν να ιεραρχούν τα θέματα.

Αν η κατάρριψη του Ρώσου πιλότου στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας είχε οδηγήσει τις σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας στον «πάγο», η δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα δεν φαίνεται να αλλάζει τους σχεδιασμούς των ηγετών των δύο χωρών.

Πούτιν και Ερντογάν αναπτύσσουν κοινό βηματισμό, τόσο στην πολεμική αναμέτρηση στη Συρία, όσο και σε θέματα ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας στην ασιατική ήπειρο, κοιτώντας βέβαια προς Αμερική και Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να μιλήσει για τις σκοπιμότητες του δράστη, λέγοντας ότι είχε στόχο «τον εκτροχιασμό των δεσμών Ρωσίας – Τουρκίας και την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία». Άφησε και μία νότα μυστηρίου δηλώνοντας ότι θέλει να μάθει ποιος «καθοδήγησε το χέρι του δολοφόνου».

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια να αποτραπεί η προσέγγιση Ρωσίας- Τουρκίας και διαβεβαίωσε πως θα συμβεί το αντίθετο, δηλαδή η συνεργασία θα ενισχυθεί.

Είναι προφανές ότι το κύριο πεδίο στο οποίο αναπτύσσονται τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών είναι η Συρία, καθώς σήμερα είναι η τριμερής Ρωσίας- Ιράν- Τουρκίας στην Μόσχα, αλλά διεθνείς παρατηρητές επισημαίνουν ότι «Πούτιν και Ερντογάν στέλνουν με τις επαφές τους μηνύματα και σε άλλους αποδέκτες».

Κυρίως προς τις ΗΠΑ, των οποίων η Τουρκία είναι στρατηγικός σύμμαχος στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και με «θέα» την περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και προς την ΕΕ. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που παγώνει κεφάλαια των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την υπόθεση της Κριμαίας.

Ρωσία και Τουρκία λοιπόν δείχνουν σε ΕΕ και ΗΠΑ ότι υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, με την πρώτη να έχει ανοίξει για τη δεύτερη μια θέση στην Πεντάδα της Σαγκάης, τον οργανισμό που προωθεί την οικονομική συνεργασίας Ρωσίας- Κίνας και ασιατικών χωρών.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση