HomeHL-HealthΕκτεθειμένοι οι Έλληνες απέναντι στην γρίπη

Εκτεθειμένοι οι Έλληνες απέναντι στην γρίπη

Στο κόκκινο η κατάσταση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανοχύρωτοι είναι οι Έλληνες έναντι της γρίπης. Τα αντιγριπικά εμβόλια, δηλαδή το βασικό προληπτικό μέτρο που θεωρητικά είχαν στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν το εφετινό κύμα της γρίπης, έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά.

Η ζήτηση των εμβολίων βρίσκεται στο κόκκινο, με τους φαρμακοποιούς να επισημαίνουν ότι η έλλειψη των αντιγριπικών καταγράφεται από τα μέσα Νοεμβρίου αλλά πλέον έχει παγιωθεί ως κατάσταση κι ενώ το κύμα της γρίπης βρίσκεται προ των πυλών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κώστας Λουράντος ανέφερε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου πως ακόμη και υπουργός της κυβέρνησης απευθύνθηκε σε αυτόν ζητώντας συνδρομή για εξασφάλιση αντιγριπικού εμβολίου!

Σημειωτέον πως στις αρχές Νοεμβρίου σε συνέντευξη τύπου τα στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μαζί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζο, είχαν ξεκινήσει την επικοινωνιακή εκστρατεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό και είχαν καλέσει όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους απέναντι στους ιούς της γρίπης.

Εμβόλια «εξαφανισμένα» από την αγορά, επάρκεια «βλέπει» το υπουργείο

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει πως υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων και πως οι εφετινές εισαγωγές ήταν περισσότερες κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου που εκδόθηκε μετά τις καταγγελίες των φαρμακοποιών περί έλλειψης αντιγριπικών, αναφέρεται πως εφέτος εισήχθησαν 1.747.520 δόσεις ενώ αναμένεται η παραλαβή άλλων 27.500 δόσεων για τα φαρμακεία και 10.000 για το ΚΕΕΛΠΝΟ (προσφυγικό).

Στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, πάντως, σημειώνουν πως η χορήγηση των αντιγριπικών εμβολίων δεν μπορεί να αποδειχθεί διότι δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής των ατόμων που εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο. Ο μόνος τρόπος μέτρησης της διάθεσης και χορήγησης των αντιγριπικών προκύπτει κατ΄ εκτίμηση από τις παραγγελίες των φαρμακείων.

Οι φαρμακοποιοί προ-παραγγέλλουν τα αντιγριπικά στις φαρμακαποθήκες και εκείνες με τη σειρά τους στις φαρμακευτικές εταιρίες που τα διακινούν στη χώρα μας. Έτσι, το 2014 εισήχθησαν 1.660.237 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, το 2013, 1.278.000 δόσεις και το 2012, 1.194.000. Οι φετινές εισαγωγές αυξήθηκαν περίπου κατά 10% σε σχέση με πέρυσι (1.630.334 δόσεις).

Με δεδομένο ότι εφέτος παραγγέλθηκαν και εισήχθησαν σχεδόν 1,8 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια και σε έναν μήνα η ζήτησή τους βρίσκεται στο κόκκινο, ο προβληματισμός είναι εύλογος στους αρμόδιους της Αριστοτέλους και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η εκδοχή πως χορηγήθηκαν όλες οι δόσεις σε ηλικιωμένους, παχύσαρκους, χρονίως πάσχοντες, εγκύους και γενικά σε όλους όσοι βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου θεωρείται πολύ καλή για να είναι… αληθινή.

Η λιγότερο καλή εκδοχή είναι πως τα εμβόλια χάθηκαν μέσα στους διάφορους κρίκους της φαρμακευτικής αλυσίδας. Οι εταιρίες αναφέρουν πως εισήγαγαν τα εμβόλια, οι φαρμακαποθήκες αναφέρουν πως διακινούν όσα τους δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι φαρμακοποιοί παραγγέλνουν από τα εισαγόμενα αντιγριπικά αλλά ενημερώνονται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα. Και οι ασθενείς γίνονται ο πιο αδύναμος κρίκος αυτής της αλυσίδας αφού δεν βρίσκουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση